BiH

Hrnjić i Minić: Mljekarski sektor ima dobru osnovu da se razvija u FBiH i RS

Autor: Biznis.ba
Hrnjić i Minić: Mljekarski sektor ima dobru osnovu da se razvija u FBiH i RS
Foto: FENA

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Kemal Hrnjić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavili su danas u Sarajevu da mljekarstvo predstavlja veoma bitan sektor u FBiH, odnosno u RS, te da će sigurno imati podršku resornih ministarstava za dalji razvoj.

Hrnjić je istakao da Federacija BiH ima jedan od najvećih poticaja u mljekarskom sektoru u regionu, te da je u Strategiji razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije do 2027. godine mljekarski sektor posebno tretiran.

- Dakle, napravljeni su uslovi da taj sektor može napraviti iskorak, a sve je do naših proizvođača. Federacija BiH će u januaru oko 60 miliona KM investirati u poljoprivredu, dakle poticajnih sredstava što je nekada iznosio cjelokupan godišnji budžet - naveo je Hrnjić odgovarajući na novinarsko pitanje, te dodao da danas mljekarstvo u FBiH i RS ima dobru osnovu da se razvija.

Kada je riječ o proizvodnji mlijeka, Minić je rekao da je ona u RS svake godine sve veća i to za nekoliko miliona litara.

- Postavlja se pitanje da li mi treba da dajemo premiju na proizvod ili pravnom licu - rekao je Minić dodajući da će se u ovoj godini povećati premija po litri, kao i da postoji podrška po grlu, kapitalne investicije, subvencija u gorivu i sve ono što sljeduje ratare.

Samo u 2023. godini, prema njegovim riječima, mljekari u RS povukli su iz budžeta 63 miliona KM od 180 miliona KM.

Stoga su, kako je dodao Minić, važni i korisni sastanci poput današnjeg u Vladi FBiH na kojem su entitetski resorni ministri razgovarali sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košaracem o usklađivanju propisa i o ispunjavanju evropskih standarda.