Sajam 'Put zlata' u Bihaću

Hrnjić: Krajiški kestenov med brendirati kao premium proizvod

Autor: Biznis.ba
Hrnjić: Krajiški kestenov med brendirati kao premium proizvod
Foto: FENA

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je danas Bihać gdje se sastao sa predstavnicima Privredne komore Unsko-sanskog kantona (USK), Poljoprivrednog zavoda USK, te prisustvovao otvorenju 10. sajma meda “Put zlata” i pružio podršku organizaciji 20. EKOBIS sajma.

Naglasio je važnost očuvanja i promocije Krajiškog meda i dodao da su Vlada FBiH i resorno federalno ministarstvo posvećeni podršci poljoprivrednicima i pčelarima koji proizvode ovaj visokokvalitetan med.

- Mjere koje smo poduzeli prepoznate su od strane pčelara i značajan broj njih je iskoristio priliku za dodjelu novčanih podrški, te uložio u kupovinu opreme, nabavku novih ili proširenje postojećih pčelinjaka. Vjerujem da će i organizacije koje zastupaju pčelare iskoristiti priliku te uložiti dodatna sredstva u marketing te Krajiški, posebno kestenov, med plasirati kao premium proizvod na tržištu - rekao je Hrnjić.

Iz Federalnog ministarstva je saopćeno da je pčelarima s područja USK u 2023. pripao najveći iznos novčanih podrški, kao i da su za ostvarene proizvodnje dobili iznos veći od 620.000 KM.

Na današnjem sajmu je istaknuto da kanton zauzima drugo mjesto po broju aktivnih pčelinjaka (837) i košnica (45.560). Napomenuo je da pčelarstvo ima značajnu ulogu u očuvanju biodiverziteta kao i u održivom razvoju poljoprivrede.

- Bez aktivnosti pčela, mnoge vrste biljaka koje su ključne za prehrambeni lanac i staništa drugih organizama ne bi mogle opstati, što bi dovelo do smanjenja biodiverziteta. Zbog toga je naša obaveza da brinemo o pčelarstvu, a najaktivniji na tom polju su sigurno vrijedni pčelari Krajine i drugih dijelova naše domovine - dodao je Hrnjić.

Federalno ministarstvo je u Programu novčanih podrški za 2024. definiralo podrške za fizička lica u iznosu od 15 KM po košnici, za pravna lica i obrte 20 KM po košnici, kao i dodatne iznose od 10 KM za prodata tri kilograma meda po košnici. Ukupan iznos podrški za ovogodišnju pčelarsku proizvodnju iznosi tri miliona KM.

U okviru sajamskog programa u sali Privredne komore u Bihaću održan je i okrugli sto na temu "Podrške u pčelarstvu sa fokusom na ostale vrste podrške i Podrške u ruralnom razvoju - šta nas očekuje u budućnosti".

Tokom posjete Bihaću, ministar Hrnjić se sastao i sa predstavnicima Privredne komore USK. Direktorica Privredne komore USK Sanela Sabljaković upoznala je ministra o aktivnostima koje komora realizira na pripremi predstojećeg 20. Međunarodnog sajma ekologije “EKOBIS” u Bihaću, čije održavanje je planirano od 5. do 8. septembra ove godine.

Ministar je dao punu podršku aktivnostima na organizaciji ovogodišnjeg sajma EKOBIS.

- Sajam EKOBIS u Bihaću odražava našu posvećenost globalnim naporima za zaštitu okoliša. Kroz ovakve inicijative, želimo doprinijeti širenju svijesti o važnosti očuvanja biodiverziteta i primjene održivih praksi koje će dugoročno koristiti našim zajednicama i planeti. Zato smo ponosni što možemo biti dio ovog sajma i radujemo se što će ovaj događaj omogućiti razmjenu znanja, iskustava i inovacija koje će pomoći u oblikovanju održivije budućnosti za sve nas - kazao je Hrnjić.

Na sajmu se očekuje između od 150 do 200 izlagača koji će se predstaviti na oko 3.000 m2 unutrašnjeg i vanjskog prostora Sportske dvorane "Luke" u Bihaću.

- Očekujemo da ove godine značajan broj izlagača budu obrtnici i mali privrednici koji će posjetiteljima ponuditi kvalitetne i domaće proizvode. Osim njih, svoje mjesto zauzet će i izlagači iz poljoprivredne, prehrambene, drvoprerađivačke, turističke, ugostiteljske i ostalih uslužnih i proizvodnih djelatnosti koji prezentiraju svoje proizvode i usluge sa eko predznakom - kazala je Sabljaković.

Tema sajma je "Zelena tranzicija" i njime će dominirati teme poput održivosti, energetske efikasnosti, klimatskih politika, cirkularne ekonomije, elektromobilnosti. Planirana je i prezentacije turističkih potencijala, projektnih aktivnosti značajnih institucija iz kantona i Bosne i Hercegovine.

U okviru sajma EKOBIS 2024 bit će održan i 3. Međunarodni sajam turizma EKOTOUR, te 4. Međunarodni sajam obrta, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.