BiH

Hrnjić na Sajmu šljive: Ovo je mjesto za razmjenu znanja i pronalaženje novih poslovnih prilika

Autor: Biznis.ba
Hrnjić na Sajmu šljive: Ovo je mjesto za razmjenu znanja i pronalaženje novih poslovnih prilika

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić izjavio je danas na otvaranju jubilarnog 50. Sajma šljive u Gradačcu kako se tu osjeća kao domaćin s obzirom na to da je nekoliko godina i sam bio izlagač na Sajmu.

- Svjestan sam značaja koji ovaj sajam pruža izlagačima, značaja svake medalje i nagrade koju privrednici osvoje na ovom sajmu. Moramo znati da je izlaganje na sajmu u Gradačcu čast i referenca. To je nastojanje kompanija da unaprijede svoje procese. I na tom putu oni zaslužuju svaku vrstu podrške. Kao resorno ministarstvo nastojat ćemo pružiti podršku s ciljem da unaprijedimo i ovaj sajam, ali i podršku našim poljoprivrednim proizvođačima - rekao je Hrnjić.

Dodao je da Vlada Federacije BiH i Ministarstvo aktivno podržavaju razvoj poljoprivrede kroz različite programe poticaja i stručnu podršku poljoprivrednicima, ali i kroz podršku organizaciji sajamskih aktivnosti.

- Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije ima važnu ulogu u promoviranju poljoprivrednih proizvoda, podizanju svijesti o njihovoj kvaliteti i stvaranju povoljnog okruženja za trgovinu i poslovne mogućnosti. Ubijeđen sam da će rukvodstvo ovog sajma i u budućnosti nastaviti razvijati Sajam i pretvoriti ga u jedan od nezaobilaznih događaja u jugoistočnoj Evropi kada je u pitanju prezentacija poljoprivredne proizvodnje - naveo je Hrnjić.

Pozvao je sve sudionike Sajma šljive da iskoriste ovo vrijeme za razmjenu znanja, umrežavanje i pronalaženje novih poslovnih prilika i poželio da taj sajam bude snažan poticaj za daljnji razvoj poljoprivrede u Bosni i Hercegovini.

Iz resornog ministarstva dodaju da ovogodišnji jubilarni sajam pruža jedinstvenu priliku da se okupe poljoprivredni proizvođači, stručnjaci, udruženja, institucije i poslovni partneri kako bi razmijenili iskustva, upoznali se s najnovijim trendovima i tehnologijama te ostvarili poslovne kontakte.

Ističu da, osim što promovira šljivu, Sajam također ima širi utjecaj na cjelokupnu poljoprivrednu industriju u Federaciji BiH, ali i pozitivan utjecaj na ruralni razvoj, potičući lokalno stanovništvo da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom i pružajući im platformu za promociju i prodaju svojih proizvoda. Kroz Sajam šljive i njegove podsajamske aktivnosti u Gradačcu, poljoprivredni proizvođači imaju priliku povećati vidljivost svojih proizvoda i razviti dugoročne poslovne veze.

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je saopćeno da je ministar Hrnjić, zajedno s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem, ministrom poljoprivrede Tuzlanskog kantona Fedahijom Ahmetovićem i gradonačelnikom Gradačca, Edisom Dervišagićem otvorio 50. Sajam šljive.

(Biznis.ba / FENA)