federalni ministar

Hrnjić održao sastanak sa proizvođačima i otkupljivačima krompira

Autor: Biznis.ba
Hrnjić održao sastanak sa proizvođačima i otkupljivačima krompira
Foto: Fena

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je u sjedištu Ministarstva s predstavnicima kompanija koje se bave proizvodnjom i otkupom merkantilnog krompira.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača krompira upoznali su Hrnjića s količinama zasijanog krompira na području Kupresa, kao i dogovorenim isporukama i modalitetima saradnje s velikim trgovačkim lancima poput Binga i Konzuma, istakli su iz Ministarstva.

Hrnjić je istakao važnost očuvanja domaće proizvodnje krompira, te podršku koju to ministarstvo kroz svoje programe pruža za proizvođače merkantilnog krompira, prenosi Fena.

- Na sastanku je istaknuta potreba da se linija proizvoda na principu “od polja do stola” učini što kvalitetnijom, te kroz adekvatnu povezanost s velikim trgovačkim lancima koji posluju na području Bosne i Hercegovine stavi na raspolaganje potencijalnim kupcima - navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva.

Hrnjić je naglasio važnost uspostavljanja dugoročnih i održivih partnerstava između poljoprivrednika i otkupljivača kako bi se osigurala stabilnost i prosperitet u ovom sektoru.

Otkupljivači su naveli izazove s kojima se susreću u pogledu osiguranja kvalitetnog i stabilnog snabdijevanja krompirom. Kroz nova partnerstva, s domaćim proizvođačima krompira, olakšava se nabavka ove široko rasprostranjenje prehrambene namirnice, te omogućava prerada u druge gotove proizvode i njihovo stavljanja na tržište.

Sastanak je ocijenjen kao korak naprijed u jačanju saradnje između svih relevantnih aktera u lancu proizvodnje i prodaje krompira, te otvara put ka održivom razvoju poljoprivredne proizvodnje krompira, kako na Kupresu, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.