Federalni ministar

Hrnjić posjetio maslinare: Strategija poljoprivrede prepoznaje mlade i njihov rad

Autor: Biznis.ba
Hrnjić posjetio maslinare: Strategija poljoprivrede prepoznaje mlade i njihov rad
Fena

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je u četvrtak mlade maslinare Iliju Miletića i Marina Primorca, koji su nedavno osvojili medalje na Festivalu maslina u Zagrebu.

Ilija Miletić iz Donjeg Velikog Ograđenika i Marin Primorac iz Vionice osvojili su zlatnu, odnosno srebrenu medalju na 9. festivalu maslina u Zagrebu u konkurenciji od 308 uzorkovanih maslinovih ulja na Zagrebačkom maslinarskom instituta.

- Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja 2021.-2027. predstavlja ključan okvir za održivu budućnost naših poljoprivrednika, u domaćem i EU kontekstu. Ona nudi konkretne mjere koje će osnažiti poljoprivredni sektor, s naglaskom na male poljoprivrednike i mlade koje želimo potaknuti da ostanu ovdje, na svojoj zemlji. Upravo ta Strategija, koja se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri, prepoznaje napore mladih poljoprivrednika i njihov rad - kazao je tom prigodom ministar Hrnjić.

Ističe kako je maslinarstvo prepoznato kao jedna od grana poljoprivrede za koju su predviđena značajna izdvajanja.

- Usvajanjem Strategije stvorit ćemo preduvjete da još bolje podržimo mlade poljoprivrednike poput Miletića i Primorca kojima ovim putem čestitam na postignutim rezultatima i osvojenim medaljama - poručio je Hrnjić.

Dodao je kako se mladima mora pomoći da razviju svoja gazdinstva kako bi ih se zadržalo i omogućilo im da zarađuju na svojoj zemlji.

- Ako želimo zadržati mlade koji će zarađivati na svojoj zemlji moramo im pomoći da razviju svoja gazdinstva i zato će ministarstvo snažnije podržati mlade poljoprivrednike u njihovim naporima za stvaranjem uspješnih biznisa, stoga je bitno istaknuti da smo i u ovogodišnjem Programu novčanih podrški za 2024. godinu predvidjeli sredstva za mlade poljoprivrednike, za njihove proizvodnje, ali i za sufinanciranje nastupa na sajmovima i izložbama. Pozivam mlade poljoprivrednike da nakon objave pravilnika apliciraju, unaprijede i prošire svoja poslovanja - kazao je ministar.

Miletić i Primorac zahvalili su ministru na posjetu i izdvojenom vremenu, te ukazali da je ovo ohrabrenje i motivacija da nastave s razvojem svojih poslovanja.