Federalni ministar

Hrnjić posjetio uništenu riblju farmu u poplavljenom području nadomak Jablanice

Autor: Biznis.ba
Hrnjić posjetio uništenu riblju farmu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je ribogojilište riblje farme Forelle na području Diva Grabovica u kojoj su u prošlosedmičnim poplavama napravljene velike štete na infrastrukturi i proizvodnji.

Iz Ferderalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva su saopćili da su sa ministrom u obilasku bili i pomoćnik ministra za veterinarstvo Kenan Muratović, glavna kantonalna inspektorica Lenka Herceg i njeni saradnici, inspektori Jelka Bošnjak i Mirsad Gilić.

Ministar Hrnjić je pozvao službu civilne zaštite da upute mašine kako bi se adekvatnim pristupom spasila postojeća proizvodnja, te omogućio nastavak proizvodnje ribe na ovoj ribljoj farmi.

- Neophodno je pristupiti sanaciji što prije kako bi se spasila postojeća proizvodnja. Nastojat ćemo iznaći najbolje rješenje kako bi ova, ali i ostale riblje farme mogle nastaviti poslovati - kazao je ministar Hrnjić.

Vlasnik riblje farme Semir Zukić je rekao da je najbitnije raščistiti otpad oko zgrade mrijestilišta.

- Imamo naručenu riblju ikru iz Poljske koja će nam doći krajem oktobra i do tada bismo trebali sanirati mrijestilište, dezinfikovati i pustiti u pogon. Da bismo to uradili potrebno je što prije krenuti s hitnom sanacijom već od sutra. To je naša nada u budućnost. Ako to aktiviramo, mi idemo dalje i smatram da smo time, na ovom mjestu, spasili ovu proizvodnju - kazao je Zukić.

Dodao je da su poplave nanijele značajnu štetu objektu mrijestilišta, ali da je stradao i riblji fond, kao i brojna oprema poput kada, inkubatora, perača.

- Volim ovo mjesto i proizvodnju ribe. Žao mi je ljudi kojima je tragedija odnijela najbliže, a poplava porušila domove i poljoprivredna dobra - kazao je Zukić.

Ministar Hrnjić je tom prilikom posjetio i Donju Jablanicu, najugroženije područje pogođeno prošlosedmičnim poplavama, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prenio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.