BiH

Hukić: Plaća kasni zbog smanjene proizvodnje i blokade računa RMU Zenica

Autor: Biznis.ba
Hukić: Plaća kasni zbog smanjene proizvodnje i blokade računa RMU Zenica

Osnovni razlog neisplate plaće radnicima je neispunjenje plana proizvodnje - izjavio je Feni direktor Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Mensur Hukić.

On je naglasio da su radnici, zbog neisplate plaće za juni te toplog obroka za maj, jučer od druge smjene “stupili u radnički neposluh, odnosno nezakoniti štrajk”.

-Ostvarena proizvodnja u mjesecu junu bila je 9.168 tona uglja, što je 25,5 posto od proizvodnog plana za taj mjesec. Ostvaren je prihod od svega 396.000 KM, a što nije ni blizu dovoljno za ispunjenje obaveza. Ključni razlog ove male proizvodnje i prihoda je radnički neposluh, odnosno nezakoniti štrajk koji je u junu trajao pola mjeseca - istakao je Hukić.

Pored male proizvodnje, dodao je, zeničkom rudniku je blokiran i račun na iznos od 1.355.000 KM.

-Račun je, prvenstveno, blokiran od strane radnika koji više nisu uposlenici Društva, kao i parničnih i troškova izvršenja blokada. Tako da je stanje u RMU Zenica jako složeno i teško - kazao je Hukić.

Proizvodnja za prvih šest mjeseci ove godine je 86.367 tona, odnosno 40,25 posto od plana, koji je za prvih šest mjeseci bio 214.600 tona. Da bi zenički rudnik mogao izvršavati svoje tekuće obaveze, ističe Hukić, proizvodnja bi trebala iznositi oko 30.000 tona na mjesečnom nivou.

Biznis.ba