značajan korak

IDDEEA BiH i UNDP potpisali Memorandum o razumijevanju za unapređenje digitalne transformacije

Autor: Biznis.ba
IDDEEA BiH i UNDP potpisali Memorandum o razumijevanju za unapređenje digitalne transformacije
Foto: Fena

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) svečano su ozvaničili potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, kojim je definisana buduća saradnja između ovih strana

Ovaj značajan događaj označava korak naprijed u zajedničkim naporima ka digitalnoj transformaciji i unapređenju javnih usluga u Bosni i Hercegovini.

Vršiteljica dužnosti rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Narine Sahakyan i direktor Agencije Almir Badnjević izrazili su zadovoljstvo ovim činom koji predstavlja nastavak uspješne saradnje na obostranu korist, prenosi Fena. UNDP, preko svog Ureda za Bosnu i Hercegovinu, pokazuje snažnu zainteresovanost za unapređenje svojih aktivnosti u podršci digitalnoj transformaciji zemlje. Fokus je na razvoju informacionog društva, e-uprave i cyber sigurnosti.

S obzirom na to da je IDDEEA BiH državna institucija odgovorna za personalizaciju, skladištenje i transport identifikacionih dokumenata, kao i za održavanje centralnih evidencija i razmjenu podataka, potpisivanje Memoranduma ima za cilj unapređenje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Neke od usaglašenih aktivnosti u kojima se može ostvariti saradnja su razvoj i implementacija sigurnih i efikasnih usluga digitalne identifikacije za unapređenje pružanja elektronskih javnih usluga, razvoj interoperabilnih e-servisa za građane i pravna lica u našoj zemlji, zatim razvoj digitalne infrastrukture, uključujući jačanje mjera cyber sigurnosti i zaštite podataka ali i korištenje postojećih digitalnih rješenja i usluga za podršku inicijativama koje doprinose ciljevima održivog razvoja.

Sve ove usluge mogu dodatno unaprijediti transparentnost i efikasnost javne uprave a sve to može pomoći BiH u ispunjavanju određenih EU prioriteta za Bosnu i Hercegovinu koji se odnose na unapređenje institucionalnog okvira, sapoćeno je iz IDDEEA-e BiH.