digitalna tranzicija

IDDEEA BiH: Ključ ka inovacijama kroz 'Digitalnu Evropu'

Autor: Biznis.ba
Foto: Biznis.ba

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine IDDEA BiH danas je u prostorijama Parlamenta Bosne i Hercegovine organizirala pretenzaciju Digitalna Tranzicija: Ključ ka inovacijama kroz Program "Digitalna Evropa".

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto u uvodnom obraćanju govorio je o važnosti digitalne tranzicije za BiH i region.

Naglasio je da će Bosna i Hercegovina moći aplicirati za sredstva namijenjena za digitalnu transformaciju, što je posljedica pristupanja programu "Digitalna Evropa".

- Bosna i Hercegovina više neće biti jedina država zapadnog Balkana koja nije članica programa 'Digitalna Evropa'. Potpisivanjem sporazuma s Evropskom komisijom, zainteresovani građani, nevladine organizacije, javne uprave i preduzeća iz Bosne i Hercegovine dobit će priliku da apliciraju za sredstva u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi KM – kazao je ministar Forto.

Prema njegovim riječima, na ovaj se način daje značajna podrška procesu digitalne transformacije u interesu građana i sustizanju evropskih standarda u ovoj oblasti, prenosi Fena.

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Almir Badnjević predstavio je misiju i viziju IDDEEA-e u kontekstu digitalne transformacije.

Kazao je da digitalna transformacija u Bosni i Hercegovini nastavlja da se razvija, ali da će njena implementacija i brzina zavisiti od niza faktora, uključujući političku volju, investicije u tehnologiju i infrastrukturu, obrazovanje i zakonodavstvo.

- Digitalna transformacija je ključna za razvoj Bosne i Hercegovine. Uspjeh digitalne transformacije u BiH zavisi od sinergije između vlade, privatnog sektora, obrazovnih institucija i građana. Prevladavanje navedenih izazova i efikasno korištenje prilika koje nosi digitalizacija može znatno doprinijeti socioekonomskom razvoju zemlje - kazao je Badnjević.

Program 'Digitalna Evropa' vrijedan je 7,5 milijardi eura, a osigurava finansiranje projekata u digitalizaciji, umjetnoj inteligenciji, cyber sigurnosti i naprednim digitalnim vještinama.