BiH

Igman će u 2019. dobiti Hotel O3 vrijedan 14 miliona KM

Autor: Biznis.ba
Igman će u 2019. dobiti Hotel O3 vrijedan 14 miliona KM
Hotel O3, kako smo ranije pisali, ustvari će biti izgrađen na mjestu hotela Feri koji će dobiti potpuno novi izgled. Hotel će dobiti nove sadržaje u odnosu na stari objekt, a podignuta mu je i kategorija na četiri zvjezdice.

Kao investitor projekta prvobitno je predstavljen Šeik Mohammed al Qasimi, vlasnik Sunnylanda, ali prema novim informacijama, pojavili su se i novi investitori.

Kako smo vidjeli na terenu, radnici kompanije Inžinjering iz Sarajeva rade kompletno renoviranje objekta, promjenu svih instalacija, rušenje dotrajalih konstrukcija i slično.

"Trenutno vršimo dogradnju dva bočna krila te završetak radova na 25-metarskom zatvorenom bazenu. Inače, početak radova pomjeren je zbog kompletiranja sve potrebne projektne dokumentacije i potrebnih dozvola. Izgradnja hotela je nastavak investiranja grupe investitora, nakon predhodno završenih uspješnih projekata u Bosni i Hercegovini", kazao nam je Amer Ćorić, šef sektora za turizam u kompaniji Dubos koja je bila zadužena za projekt menadžment na izgradnji Sunnylanda te sada i Hotela O3.

Završetak radova je planiran za drugu polovina 2019., a već početkom iduće godine počinje odabir kadra za rad u hotelu.

"Nakon otvaranja u hotelu će posao dobiti više od 50 osoba", dodaje Ćorić.

Hotel O3 će imati 65 smještajnih jedinica i više od 150 ležaja. Sadržavat će nekoliko terena za nogomet, teniske terene, košarkaške terene za kampove i akademije, staze za trčanje, wellnes sadržaje i bazen. U sklopu hotela će biti i liječnička soba te sobe za masažu.

"Hotel je koncipiran da ispuni standarde hotela sa četiri zvjezdice sa svim sadržajima potrebnim za pripreme sportskih ekipa, ali i s prostorom koji će omogućiti organizaciju seminara, konferencija... Hotel posjeduje i vrhunski opremljen SPA s 25-metarskim bazenom, fitnessom, saunama i turskim kupatilom. Pored ovih sadržaja hotel će nuditi i vrhunsku ugostiteljsku ponudu. Konačno će građani i turisti dobiti funkcionalan objekt i mogućnost korištenja ugostiteljskih usluga na lokalitetu Igmana. Nadamo se da će stavljanje u funkciju ovog hotela biti zamajac daljnjeg razvoja turističke ponude na Igmanu te da će i ostali devastirani objekti uskoro pronaći zainteresirane investitore. Uz O3, Igmanu se ponovo vraća stari sjaj", naglasio je Ćorić.

Bašta hotela O3 na Igmanu

Bašta hotela O3 na Igmanu

Šeik Al Qasimi ranije je u intervjuu za Klix.ba kazao kako je uvidio da je BiH u teškoj situaciji kada je riječ o ponudama sportskih sadržaja. Stoga se odlučio nekadašnji hotel Feri preurediti i prilagoditi svim potrebama sportskih timova.

"U Ujedinjenim Arapskim Emiratima mi imamo više od 20 klubova, a zbog velikih vrućina oni se odlučuju trenirati u cijeloj Evropi, osim u BiH. I mi smo jedan tim koji ima ideje i radimo u tri smjera kada je riječ o turizmu u BiH. Prvi je porodični turizam, tim putem već idemo. Podršku na tom putu nam je dao i Fly Dubai. Također želimo sada da se fokusiramo prvenstveno na sportski turizam. To je veoma bitan aspekt. Treća vrsta turizma koju namjeravamo u budućnosti razmatrati je zdravstveni turizam", kazao nam je šeik Al Qasimi.

Novi hotel nosit će naziv O3, što je i oznaka za molekulu ozona. Podsjećamo, na Igmanu su idealni ekološki i klimatski uvjeti jer je na ovoj bh. planini najveća koncentracija ozona u Evropi i zbog toga ima epitet lječilišta.

Biznis.ba / Klix.ba