BiH

Igman potpisao dva velika ugovora, Džindić: Ovo je kompanija za primjer

Autor: Biznis.ba
Najveća bosanskohercegovačka kompanija namjenske industrije „Igman“ d.d. Konjic obilježila je 70 godina uspješnog rada, organiziravši cjelodnevne aktivnosti zajedno sa građanima Konjica i gostima iz cijelog svijeta.

Vrijedni ugovori  

Ovom prilikom potpisani su ugovori višemilionske vrijednosti sa partnerima iz Amerike (5,5 miliona USD) i Egipta (1,5 miliona EUR).

Direktor “Igman d.d. Konjic” je naglasio da kompanija skoro cjelokupnu proizvodnju plasira na strana tržišta. U najkraćem, izvozi na sve kontinente, u više od 50 zemalja svijeta, te dodao:

"Strpljivim i profesionalnim radom, zasnovanim na poslovnoj filozofiji da se povjerenje gradi i uspjeh postiže uvažavanjem tržišnih zakonitosti, Igman je danas kompanija koja ostvaruje svoje kratkoročne i dugoročne poslovne ciljeve. Za Igmanov” uspjeh zaslužni su prije svega zaposlenici u svim sektorima – kontrole, proizvodnje i marketinga, kojih danas ima 1263. Ponosan sam što sam na čelu kolektiva koji baštini multikulturalnost i toleranciju, kolektiva gdje je čovjek, radnik na prvom mjestu, kolektiva koji dobro organizovan, vitalan i strateški usmjeren proslavlja 70 godina postojanja. Veliko poštovanje izražavam za ljude koji su utemeljili fabriku, za ljude koji su radili i sada rade i sve koji su Igman vodili proteklih sedam decenija", kazao je Muratbegović.

Ovo će nas nadživjeti

Ovom cjelodnevnom događaju u Konjicu prisustvovali su, između ostalih, i federalni premijer Fadil Novalić i federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

U razgovoru za Vijesti.ba, Džindić ističe da je proizvodni asortiman kompanije Igman takav da će on trebati dok je svijeta i vijeka.

- Proizvodi 5,56, 7,62, 9 mm, 12,7 mm i proizvodni program koji se nadopunjuje za nove proizvode 14 mm, 20 mm, 23 mm - dakle ta paleta proizvoda garantuje Igmanu d.d. Konjic da će živjeti i nadživjeti i nas - kaže Džindić.

Čestitao je direktoru Muratbegoviću i kompaniji Igman, jer ipak, kako kaže, nije se lako tim poslom baviti 70 godina.

-  Menadžment Igmana je takav da doprinosi da pozitivna atmosfera, tehničko znanje i razumijevanje šta tržište zapravo traži u suštini je i omogućilo da Igman doživi to što je doživio - istakao je Džindić.

Navodi da 143 miliona KM prometa koji je Igman ostvario prošle godine, uz 16 miliona KM profita, govori da je krvna slika te kompanije bolja od krvne slike Elektroprivrede.

- Dakle, govorimo o profitu, o prometu, o 1.300 uposlenih ljudi koji redovno dobijaju plate i za koje se redovno plaćaju doprinosi. U svakom slučaju kompanija za primjer i kamo sreće da ih imamo još ovakvih - navodi Džindić.

Naglašava i da je namjenska industrija u FBiH generalno u dobroj poziciji.

- Mi imamo prošlu godinu završenu sa 350 miliona prometa, to je najveći i najbolji rezultat od završetka rata. I svake godine tu ljestvicu podižemo na još veći nivo. Imamo još dvije-tri kompanije koje ćemo kroz prestrukturiranje ili kroz neko spajanje u ovoj godini vjerovatno ozdraviti - govori ministar Džindić.

Namjenska industrija stabilna

Potcrtava da je poslovanje svih firmi u namjenskoj industriji u FBiH stabilno i sigurno.

- Već sad imamo pozitivno i stabilno poslovanje Igmana, Ginexa, Binasa Bugojno, BNT-a Travnik i djelimično Zraka Sarajevo. Dakle, sigurno i stabilno poslovanje, redovno servisiranje plaća i obaveza, i ostvarivanje profita - poručuje Džindić.

Kao pozitivan primjer je naveo da je prošlogodišnji profit Privrednog društva Pretis Vogošća bio veći nego što je prije 7-8 godina bio čitav promet Pretisa.

- To govori o našoj opredijeljenosti i našim uspjesima u namjenskoj industriji - zaključio je ministar Džindić u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

(Biznis.ba / Vijesti.ba)