BiH

Igrana serija 'Znam kako dišeš', Jasmile Žbanić, u glavnom programu Venecija Film Festivala

Autor: Biznis.ba
Igrana serija 'Znam kako dišeš', Jasmile Žbanić, u glavnom programu Venecija Film Festivala

Igrana serija "Znam kako dišeš" Jasmile Žbanić i Damira Ibrahimovića uvrštena je u glavni program ovogodišnjeg, 80. izdanja Venecija Film Festivala, objavio je na današnjoj pres-konferenciji direktor Venecija Film festivala, Alberto Barbera.

Reditelji su Alen Drljević i Nermin Hamzagić, a scenaristica Elma Tataragić.

Ovo je prvi put da de jedna TV serija sa ovih prostora svoju svjetsku premijeru doživjeti u sklopu jednog od najvećih svjetskih festivala koji će biti održan u periodu od 30. augusta do 9. septembra.

Pored serije "Znam kako dišeš" na festivalu će biti prikazana samo još jedna serija, a u sklopu iste sekcije pored ostalih bit de prikazani i novi filmovi Woody Allena, Wes Andersona, Liliane Cavani, Harmony Corine i Romana Polanskog.

Festival će biti otvoren filmom "Comandante", u režiji Edoarda De Angelisa, a pored njega u glavnoj takmičarskoj konkurenciji bit će prikazani filmovi nekih od najznačajnijih svjetskih reditelja: Luc Bessona, Bradley Coopera, Sofie Coppole, Ave DuVernay, Davida Finchera, Michaela Franca, Matteo Garronea, Rysuke Hamaguchia, Agnieszka Holland, Yorgosa Lanthimosa, Michaela Manna i dr.

Serija "Znam kako dišeš" se sastoji od šest epizoda, snimana je u periodu 2022. i 2023, na području Sarajeva. Sve počinje sa slučajem samoubistva maloljetnika koje pokreće lavinu događaja u privatnom životu tužiteljice Nevene Murtezić. Samohrana majka tinejdžera u procesu razvoda, sve teže balansira život sa sinom Dinom (17) i posao koji je pod stalnim pritiskom politike i javnosti.

- Živimo u društvu izgubljenog povjerenja u institucije, informacije, činjenice. Odbacujemo nijanse i stvaramo crno-bijeli svijet baziran na nepovjerenju u sve osim svoja, često neutemeljena, vjerovanja. "Znam kako dišeš" kroz tužilačke istrage i porodične priče postavlja pitanja: Koliko vjerujemo svojoj djeci? Koliko ih poznajemo? Šta kada su potpuno drugačija od nas i našeg sistema vrijednosti? - izjavila je o seriji kreatorica serije Jasmila Žbanić.

Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma kazao je kako su "potpuno svjesni internacionalnog potencijala serije "Znam kako dišeš" Jasmile Žbanić iz produkcije Bh Content Lab platforme, ponosni što će serija imati svjetsku premijeru u Veneciji na jednom od najprestižnijih svjetskih festivala".

- Ovo je veliki uspjeh za cijelu bh. kinematografiju ali i za BH Telecom i s velikim zadovoljstvom najavljujem da će korisnici Moja TV imati mogućnost gledati ovu seriju ekskluzivno na MY TV-u u oktobru - izjavio je Kahriman.

U seriji igraju: Jasna Đuričić, Lazar Dragojević, Ermin Bravo, Mirvad Kurić, Kemal Rizvanović, Emir Hadžihafizbegović, Jelena Kordić Kuret, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Selma Alispahić, Faketa Salihbegović- Avdagić, Dino Bajrović, Lana Stanišić, Boris Ler, Rijad Gvozden i dr.

Ostali dio kreativne ekipe čine kasting direktorica Timka Grahić, snimatelj zvuka Predrag Doder, dizajner zvuka Igor Čamo, šminkerka Mojca Gorogranc, kostimografkinja Irma Saje, scenografkinja Mirna Ler, autor muzike Mirza Rahmanović Indigo, montažer Vladimir Gojun, direktori fotografije Christine A. Maier i Eldar Emrić.

Producent serije ispred BHTELECOM/ BHContentLab je generalni direktor Sedin Kahriman, a ispred Deblokade, Jasmila Žbanić i Damir Ibrahimović.

BH Telecom je kroz platformu BH Content Lab do sada realizirao pet projekata i to: Kotlina, Na rubu pameti, Znam kako dišeš, Princ iz Eleja i serija Tender. U zadnje dvije godine BH Telecom je uložio 10 miliona u razvoj filmske industrije a planira do 2024. godine investirati 30 miliona KM što ga čini najznačajnijim partnerom bh. kinematografije. BH Telecom je podržao i film "Qua vadis Aida?", najbolji evropski film 2021, koji je bilo nominovan za prestižnu nagradu Oscar, saopćeno je iz Deblokade.

Biznis.ba