BiH

Imamović: Nova trasa ubrzaće privredni i ekonomski razvoj

Autor: Biznis.ba
Imamović: Nova trasa ubrzaće privredni i ekonomski razvoj

Gradonačelnik Tuzle Јasmin Imamović smatra da će izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, preko Brčkog, Bijeljine i Tuzle, doprinijeti bržem protoku roba i ljudi, te ubrzati privredni i ekonomski razvoj ove regije.

- Izgradnja ove trase bila bi velika korist i prednost za razvoj gradova Brčkog, Bijeljine Tuzle, prema Žepču, Zenici i Sarajevu - rekao je Srni Imamović i podsjetio da u ovom području živi više od milion ljudi.

Imamović je istakao da je gradnja ovog puta veoma bitna i za sjeveroistočnu BiH, pogotovo Tuzlu, jer je i demografski i ekonomski ovo najpotentniji kraj.

- Izgradnjom ovog puta povezali bi sve što imamo u BiH, odnosno bile bi povezane i Republika Srpska i Federacija BiH i Brčko distrikt - rekao je Imamović.

Ističući da bi nova trasa auto-puta ili brza cesta bila veoma rentabilna, jer povezuje skoro sve centre sa dovoljnim brojem ljudi i automobila, Imamović je ocijenio da bi ova trasa doprinijela razvoju ove regije i povećanju broja zaposlenih.

- Ovo je dovoljno duga trasa, čime će i investicija biti veća, a povezaće glavne gradove Srbije i BiH, kao i ostale centre kroz koje prolazi - rekao je Imamović.

On je ocijenio da će novi put omogućiti i bržu vezu sa tuzlanskim aerodromom i riječnom lukom u Brčko distriktu, a doprinijeće i razvoju ekonomije i turizma.

Imamović je rekao da je razvoj turizma nezamisliv bez dobrih putnih komunikacija.

- Svaki turista u Bijeljini i Brčkom, turista je i u Tuzli i obrnuto, pod uslovom da imamo dobre putne komunikacije - ocijenio je Imamović.

On je podsjetio da su na dan posjete predsjednika Turske Taipa Redžepa Erdogana predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, gradonačelnici Bijeljine, Tuzle i Brčko distrikta održali zajedničku konferenciju za novinare, govoreći o svim prednostima izgradnje ove trase, ne negirajući druge pravce.

- Dobro je da se gradi u cijeloj BiH, to će samo donijeti dobrobit i nove razvojne šanse cijelom stanovništvu - rekao je Imamović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno je izjavio da usaglašena trasa auto-puta ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli, spušta se prema Sarajevu i ide preko Pala, Rogatice i Višegrada.

(RTRS)