TZKS

Inicirani pregovori za uspostavu redovne aviolinije na relaciji Madrid-Sarajevo

Autor: Biznis.ba
Inicirani pregovori za uspostavu redovne aviolinije na relaciji Madrid-Sarajevo
Foto: FENA

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo jučer je sletio avion španske nacionalne aviokompanije Iberia sa kojim su u našu zemlju stigli turisti iz Kraljevine Španije. 

Riječ je o charter letu koji je dovezao turiste iz Španije, koji će imati priliku upoznati se sa bogatom turističkom ponudom glavnog grada Bosne i Hercegovine.  

Po samom slijetanju u Sarajevo, španskim turistima podijeljeni su prigodni pokloni u znak dobrodošlice od Turističke zajednice BiH i Međunarodnog aerodroma Sarajevo, u saradnji s domaćim brendom Lasta.

Bitno je naglasiti da su ove aktivnosti realizirane u koordinaciji sa Ambasadom BiH u Kraljevini Španiji, koja pruža značajnu podršku kako ovom projektu koji realizira vodeći tour operator u Španiji, agencija Sama Travel, tako i pregovorima koje je Aerodrom Sarajevo inicirao prema aviokompaniji Iberia, a vezano za uspostavu redovne linije na relaciji Madrid-Sarajevo u narednom periodu, saopćeno je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo. 

Dolazak španskih turista u Bosnu i Hercegovinu predstavlja značajan korak ka jačanju turističke ponude i međunarodne saradnje. Saradnja Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Turističke zajednice BiH sa španskim partnerima od velikog je značaja za promociju BiH kao atraktivne turističke destinacije.

Osim toga, Aerodrom Sarajevo je u koordinaciji sa Ambasadom BiH u Kraljevini Španiji inicirao pregovore sa aviokompanijom Iberia u cilju uspostave redovne linije na relaciji Madrid-Sarajevo, a intenzivno se vode pregovori vezano za uspostavu rute Barcelona-Sarajevo, imajući u vidu veliki potencijal i potražnju, kako građana Bosne i Hercegovine, tako i stranih gostiju i putnika.

Predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo održali su sastanak sa predstavnicom Sama Travela, Susanom Da Graca, menadžericom za međunarodne aranžmane i poslovanje.

- Mi smo španski turistički operater, porodična turistička agencija od 2007. godine, koja ima više od 15 godina iskustva u organizaciji putovanja. To znači da je ovo prvi let i da očekujemo i više naredne godine. Ove godine smo odabrali različite gradove u Evropi prema Sarajevu i iz Sarajeva. Sada imamo dva leta spremna, a imamo grupe koje dolaze iz drugih gradova u Evropi - izjavila je Susan Da Graca.

Dodala je da je za sljedeću godinu, želja povećati ove operacije, možda na sedmičnoj bazi.

- Ovaj sastanak predstavlja početni korak prema našem krajnjem cilju, a to je uspostava cjelogodišnje direktne linije između Madrida i Sarajeva, uzimajući u obzir ukupan potencijal i značaj ove rute, koja se zajedno sa Barcelonom nalazi i na listi strateških ruta prema Odluci Uprave Društva J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo - izjavila je Vedrana Vikić Musić, direktorica Sektora za aerodromske usluge na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, piše Fena.