BiH

Inicirati sastanak sa Slovenijom u vezi sa odlaganjem otpada iz Krškog

Autor: Biznis.ba
Inicirati sastanak sa Slovenijom u vezi sa odlaganjem otpada iz Krškog

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac organizovao je sastanak Koordinacionog tijela sa članovima Ekspertskog i Pravnog tima za Trgovsku goru na kojem ih je informisao da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa obavijestilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske o namjeri BiH da učestvuje u postupku procjene uticaja na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Košarac je dodao da će u definisanom roku hrvatskoj strani biti dostavljeni zahtjevi, primjedbe i ključna pitanja koja bi trebalo da budu razmotrena u studiji o uticaju na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na ovoj lokaciji.

- Naše opredjeljenje, pravo i obaveza je da učestvujemo u cijelom procesu. U skladu sa procedurama i međunarodnim konvencijama, zahtjeve i primjedbe ćemo hrvatskoj strani dostaviti putem Ministarstva inostranih poslova u Savketu ministara, odnosno diplomatsko-konzularne mreže, te Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, koje je kontakt tačka za Espo konvenciju - rekao je Košarac.

On je istakao da su nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH potpuno motivisane i da provode aktivnosti u skladu sa definisanim planom rada Ekspertskog tima.

Članovi Koordinacionog tijela prihvatili su Akcioni plan Republike Srpske sa projekcijom budžetskih sredstava neophodnih za istraživanja u Republici Srpskoj, odnosno u opštinama koje gravitiraju slivu rijeke Une i pojasu Trgovske gore, a Federacija BiH će do kraja ovog mjeseca sačiniti svoj akcioni plan.

- Akcioni planovi Republike Srpske i Federacije BiH su osnov da naši eksperti počnu sa istraživanjem terena na temelju agende koju je utvrdio Ekspertski tim - rekao je Košarac.

Na današnjem sastanku u Sarajevu zaključeno je da će od Savjeta ministara biti zatražena dopuna odluke o imenovanju članova Koordinacionog tijela, na način da u ovo radno tijelo bude imenovan i predstavnik Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Članovi Koordinacionog tijela prihvatili su inicijativu ministra Košarca da posredstvom Ministarstva inostranih poslova bude upućen zahtjev za zvanični sastanak sa nadležnim institucijama Slovenije kako bi se razgovaralo o problematici izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori.

Košarac je informisao članove Koordinacionog tijela, Pravnog i Ekspertskog tima o razgovorima koje je imao sa premijerom Slovenije Robertom Golobom prilikom njegove nedavne posjete BiH.

- Ohrabrila me činjenica da je premijer Golob iskazao razumijevanje za ovaj problem, te da je izrazio spremnost da u narednom periodu otvoreno razgovaramo o Trgovskoj gori. Naš cilj je da u Sloveniji otvorimo diskusiju sa predstavnicima tamošnjih institucija i dobijemo sveobuhvatne informacije o odnosu ove države sa Hrvatskom kada je u pitanju odlaganje otpada iz Nuklearne elektrane Krško - naveo je Košarac.

On je najavio da će naredne sedmice o predmetnoj problematici razgovarati i sa ambasadorom Slovenije u BiH.

Biznis.ba