visoke temperature

Inspektorat Brčko Distrikta BiH izdao Uputstvo poslodavcima za rad na otvorenom

Autor: Biznis.ba
Inspektorat Brčko Distrikta BiH izdao Uputstvo poslodavcima za rad na otvorenom
Foto: Arhiv

Zbog najavljenih visokih temperatura u narednom periodu na području sjeveroistočne Bosne i Hercegovine Inspektorat Brčko Distrikta BiH izdao je danas Uputstvo poslodavcima za rad na otvorenom. Preporučeno je da prilagode radno vrijeme zaposlenih u vremenskom periodu od 11 do 16 sati, u skladu sa vremenskim prilikama, jer se rad na temperaturama koje prelaze 36 stepeni smatra radom u nepovoljnim uslovima.

- S obzirom da je ljetni period vrijeme građevinskih radova kao i radova u poljoprivredi, potrebno je da poslodavci obezbijede odgovarajući prostor za odmor i osiguraju sve neophodne uslove za bezbjedan rad zaposlenika kako bi se izbjegli potencijalni rizici po zdravlje radnika - rekao je novinarima Samir Đuvić, v.d. glavnog inspektora u Inspektoratu.

Prema njegovim riječima, poslodavci bi trebalo da organizuju rad na način da se izbjegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vrijeme visokih temperatura u navedenom vremenskom periodu, tako što bi se napravila dnevna preraspodjela radnog vremena, prenosi Fena.

- Ukoliko poslodavci ne budu primjenjivali preventivne mjere može doći do ozbiljnih rizika po zdravlje radnika kao što je dehidracija, brže zamaranje, umanjenje sposobnosti za rad, pojave zamora i toplotnih grčeva - dodao je Đuvić.

Inspekcija rada će povećanom pažnjom pratiti ponašanje poslodavaca, obavljat će razgovore sa poslodavcima i radnicima te će u slučaju nepridržavanja sigurnosnih mjera prema neodgovornim poslodavcima bit će pokrenute radnje i postupci iz domena rada i radnih odnosa kao i iz domena bezbjednosti i zaštite zdravlja radnika.