bihać

Inspirativna priča Ene Zolić: Mlada poduzetnica sa plantažom lješnjaka na pet dunuma zemlje

Autor: Biznis.ba

Mlada poduzetnica Ena Zolić podigla je 2018. godine plantažu lješnjaka "Hazelnut Gata" na pet dunuma zemlje u bihaćkom naselju Gata. Nakon nekoliko godina truda i rada, ove godine konačno ubire značajniju količinu plodova koje plasira na tržište.


Tokom proteklog perioda, Ena je marljivo radila na proširenju plantaže, izgradnji prateće infrastrukture i kupovini neophodnih mašina, što je osnovni preduvjet za pokretanje proizvodnje na većem nivou.

- Koncept moga gazdinstva baziran je na visokoodrživoj proizvodnji. Kako još uvijek nemam dovoljne količine prinosa da bih proizvodila puter od lješnjaka, brašno ili nugat kremu, želim otvoriti otkupnu stanicu i sav lješnjak s drugih plantaža prerađivati i plasirati na domaće i ino tržište - ističe ona.

Osim toga, planira proširenje imanja. Pripremila je parcelu za sadnju oraha i kestena, kao i prostor za farme pilića i ovaca. U dugoročnoj perspektivi, planira svoje imanje pretvoriti u eko selo po uzoru na slična imanja na Zapadu.

- Želim da jednog dana moje imanje bude eko selo - kaže Ena.

Ova mlada žena rođena je i odrasla u Štutgartu, gdje je završila studij na Poljoprivrednom fakultetu. Diplomirala je 2019. godine na temu uzgoja lješnjaka, a dvije godine kasnije odbranila je master tezu pod nazivom "Kako raznolikost poljoprivrednih imanja utiče na njihovu održivost?”. Ova akademska baza poslužila joj je kao temelj za pokretanje vlastitog biznisa u Bihaću, rodnom gradu njenih roditelja.

Danas je posjetila Gradsku upravu Grada Bihaća, gdje se sastala s gradonačelnikom Elvedinom Sedićem kako bi ga upoznala sa svojim biznisom i idejama razvoja, te su razgovarali o mogućnostima saradnje u budućnosti, prenosi Fena.

-Enina priča je impresivna i pravi primjer hrabrosti. Ona je u Njemačkoj imala sigurnu budućnost, ali ipak se odlučila za teži i neizvjesniji put, doći u zemlju svojih predaka i pokrenuti biznis, sigurna u njegov uspjeh - rekao je Sedić nakon susreta s ovom mladom poduzetnicom.

Dodao je kako će Grad Bihać biti na raspolaganju njoj i svim mladim ljudima koji žele ulagati u vlastitu budućnost i živjeti od svoga rada.

- Nadam se da ću vlastitim primjerom pokazati, prvenstveno mladima, kako se i u BiH, uz trud, rad i podršku porodice, može ostvariti san - kaže Ena Zolić.