BiH

INTERA TP donirao deset CityOS Gro uređaja hercegovačkim uzgajivačima smilja

Autor: Biznis.ba
INTERA TP donirao deset CityOS Gro uređaja hercegovačkim uzgajivačima smilja

Mostarski INTERA Tehnološki Park izabrao je pomoću javnog poziva deset uzgajivača smilja iz različitih dijelova Hercegovine te im donirao CityOS Gro uređaje na korištenje.

U sklopu AgroTECH projekta, krajem prošlog mjeseca otvoren je javni poziv uzgajivačima smilja za dodjelu bespovratnih CityOS Gro uređaja na korištenje. Taj je uređaj razvijen u suradnji sa CityOS fondacijom kako bi se uzgajivačima smilja omogućilo jednostavno automatsko praćenje staklenika u stvarnom vremenu, s bilo kojeg mjesta na pametnim telefonima i računalima ili putem web aplikacije, priopćeno je iz Tehnološkog Parka INTERA.

Prijave na javni poziv bile su otvorene do početka srpnja, a veliki broj pristiglih prijava dokaz je potrebe za preciznijom agrikulturom i prevencijom gubitaka preciznim mjerenjem s kojom se susreću lokalni uzgajivači smilja, ističu iz INTERE.

Na osnovu unaprijed definiranih kriterija izabrano je deset različitih uzgajivača iz Čapljine, Ljubuškog, Gruda, Stoca, Ljubinja, Blagaja i drugih, čije su posjede u proteklom tjednu posjetili predstavnici INTERA Tehnološkog Parka u pratnji mladih ljudi koji stoje iza startup poduzeća META5 i startup tima AOX.

Nakon pregleda stanja na terenu, članovi spomenutih timova uočili su potrebu za modificiranjem i prilagodbom uređaja prema potrebama svakog pojedinačnog uzgajivača smilja. Na tome će raditi i u sljedećem razdoblju nakon čega će uređaje postaviti u staklenike izabranih uzgajivača, a njih educirati o pravilnom korištenju te ih uputiti u sve koristi koje će im uređaji donijeti.

Uređaji postavljeni u staklenicima omogućiti će praćenje bilo koje kombinacije okolišnih faktora, poput vlažnosti tla, temperature i vlage u zraku, što će u konačnici doprinijeti ostvarenju boljih rezultata uzgajivača.

Biznis.ba / FENA