BiH

Iskustvo Crne Gore s neradnom nedjeljom: Zadovoljni radnici, poslodavci i kupci

Autor: Biznis.ba
Iskustvo Crne Gore s neradnom nedjeljom: Zadovoljni radnici, poslodavci i kupci

Već duže vremena u javnosti se govori o uvođenju neradne nedjelje na nivou Federacije BiH. No, zakonske izmjene još uvijek nisu zvanično razmatrane.

O tome kakve su dobiti, a koje posljedice neradne nedjelje za Vijesti.ba je govorila Sonja Knežević, predsjednica Sindikata za trgovinu Crne Gore, koja već ima iskustvo sa “neradnom nedjeljom”. Naime, neradna nedelja u Crnoj Gori za trgovine primjenjuje se od oktobra 2019. godine.

- Prve benefite koje je ‘neradna nedelja’ donijela jesu ti da trgovci mogu provesti vikend sa svojom porodicom. To je ujedno i jedan od glavnih benefita, pošto su taj jedan neradni dan koji su nekada imali poslodavci maksimalno iskorištavali na sve moguće načine, kako bi izbjegli taj jedan slobodni dan. To je taj jedan dan, koji je radnicima sljedovao, ali ga bukvalno nisu dobijali. Možda su dobijali u većim megamarketima, ali u malim i srednjim marketima to nisu imali. Radnici u tim marketima su zavisili od volje poslodavaca i šefova, kada ih mogu iskoristiti, objašnjava Knežević.

Ona dodaje da je drugi bitan faktor to da su radnici slobodni za vjerske i državne praznike.

- Do tada su sve to radili, tako da je i to jedan od benefita. A najviši benefit jeste upravo taj da radnici znaju da je to njihov slobodan dan, da se počne poštovati i njihovo vrijeme u zakonu, kaže predsjednica Sindikata trgovine Crne Gore.

Osvrnula se i na navode o štetnim posljedicama.

- U Crnoj Gori su se svi branili da će se osjetiti štetne posljedice, da će biti otpuštanja radnika, da će opasti promet itd. A naprimjer mi sad vidimo da nedostaje radnika u trgovini, da se promet znatno uvećao otkako je uvedena 'neradna nedelja'. To što su oni govorili ništa se nije ostvarilo, već je to donijelo benefit i poslodavcima jer im se povećao pazar. Plus kada imate odmornog i zadovoljnog radnika, imate i bolje radno okruženje i sve ide bolje. I kupci su se navikli i kupuju u subotu uvečer, da bi se namirili za nedjelju, ističe Knežević.

Ona je za Vijesti.ba pojasnila i kako je tekla i borba da se u Crnoj Gori izbori 'neradnu nedjelja'.

- Borba je dugo trajala. U jednom momentu je došlo do toga da Privredna komora stala uz sindikat da traže 'neradnu nedjelju' u sektoru trgovine za sve radnike. I tu smo u 'čast njihovu' došli da se privole i država i poslodavci i da se to uvede u zakon. A onda je u jednom djelu i politička situacija bila naklonjena, tako da su političke partije između sebe pokušale da se dokažu koja je bolja za radnike. No, onda kada su došli na vlast isti ti političari koji su izglasali da bude neradna, tražili su da se ukine 'neradna nedelja' u toku turističke sezone. To jeste da se radi tri mjeseca u toku ljetne i tri mjeseca u toku zimske sezone, a da se ostalo ne radi. I tu se opet Privredna komora prva pobunila. Zatim je Unija poslodavaca to dala na Ustavni sud, i mi smo izgubili 'neradnu nedjelju', pojašnjava tok borbe radnika u Crnoj Gori.

Ona je objasnila i šta je bio motiv Privredne komore da pokrene ovu drugu inicijativu.

- Pojedini poslodavci, koji su učlanjeni u Privrednu komoru, su se bunili da su ugroženi. A to su ustvari firme koje su se bunile i prije, i oni nisu radili nedjeljom. Dakle politička situacija i sve oko toga igra ulogu, kaže nam.

Za kraj je istakla i da su radnici su prezadovoljni jer mogu da jedan dan vikenda odmore.

- Zajedno na okupu sa svojom porodicom. Jer im je to jedan sigurno slobodan dan. To je njihov dan, zaključila je Sonja Knežević.

Biznis.ba / Vijesti.ba