BiH

Istraživanje Wirtschaftsverein: Poslodavci i nezadovoljni i optimistični

Autor: Biznis.ba
Istraživanje Wirtschaftsverein: Poslodavci i nezadovoljni i optimistični
Uprkos lošoj poslovnoj klimi, bosanskohercegovačke kompanije sve više stvaraju i razvijaju svoj mikrosvijet koji prilagođavaju zahtjevnim inostranim tržištima te tako postaju i ostaju konkurentne - rečeno je danas u Sarajevu na predstavljanju rezultata godišnjeg privrednog istraživanja koje se provodi među članovima njemačko-bh. privrednog udruženja Wirtschaftsverein BiH i drugim stranim investitorima u BiH.

Rezultate istraživanja, u kojem je učestvovalo 81 preduzeće, predstavio je koordinator Sanjin Purgić te kazao da su učesnici istraživanja nezadovoljni privrednom situacijom u zemlji, ali da su, ipak, optimistični kada je riječ o poslovnom razvoju preduzeća.

Naglasio je da većina ispitanika, 52 posto, trenutnu privrednu situaciju u BiH ocjenjuje kao lošu, dok 43 posto smatra da je zadovoljavajuća, a samo pet posto ocijenjuje da je dobra.

Kada je riječ o izgledima bh. privrede u tekućoj godini u odnosu na prethodnu,  Purgić kaže da su ispitanici optimističniji  te da 30 posto ispitanika vjeruje da će se situacija poboljšati, dok 70 posto njih smatra da će ostati ista ili da će se pogoršati.

Dodao je da trenutno poslovanje vlastite firme 53 posto ispitanika ocjenjuje kao dobro, 44 zadovoljavajuće te da 80 posto ispitanika u tekućoj godini očekuje bolji poslovni rezultat vlastite kompanije nego u prethodnoj, dok 20 posto vjeruje da će situacija ostati nepromijenjena.

Purgić je istakao da 83 posto ispitanika očekuje povećanje prometa, 16 posto vjeruje da će razvoj prometa ostati nepromijenjen, dok  samo jedan posto očekuje smanjenje.

Govoreći o trendu zapošljavanja, kazao je da 72 posto ispitanika planira povećati broj uposlenika, što je najveći porast od kad se provodi to istraživanje, te da 62 posto ispitanika želi povećati nove investicije.

Međutim, smatra da drugačija slika nastaje kod pitanja u kojoj mjeri bh. obrazovni sistem može pokriti potrebe njihovog preduzeća za stručnom radnom snagom te  je samo 27 posto ispitanika odgovorilo pozitivno, dok 73 posto ispitanika smatra da lokalni obrazovni sistem nedovoljno ili samo djelomično može udovoljiti njihovim potrebama.

Purgić je kazao da su ispitanici izrazili veliko nezadovoljstvo borbom protiv korupcije i kriminala, pravnom sigurnošću, javnom upravom, političkom i socijalnom sigurnošću te poreznim sistemom, a zadovoljstvo produktivnošću zaposlenika, izgledima za članstvo u EU, kvalifikacijama zaposlenika, troškovima rada i kvalitetom lokalnih dobavljača.

Direktorica i vlasnica firme GS-TMT i predsjednica Udruženja Wirtschaftsverein BiH Snježana Kopruner pozdravila je ovu  analizu, ističući da daje konkretne rezultate i razmišljanja privrednika u BiIH.

Egzaktni podaci u brojevima, dodala je, mnogo govore šta se dešava u bh. privredi te da se na osnovu njih mogu donijeti ispravni zaključci.

Govoreći kao privrednik, istakla je da razvoj privrednog tržišta u BiH zavisi prvenstveno od potreba evropskog tržišta.

- Svima je poznato da u Njemačkoj nedostaje više od  milion stručnih radnika te da su prisiljeni ugovore davati između ostalog i BiH, što pomaže našoj državi da se razvija - pojasnila je.

Upozorila je da BiH nije jedina zemlja, jer zemlje u okruženju imaju bolju privrednu situaciju, ali i jeftinu radnu snagu, što ih čini vrlo konkurentnim.

U saradnji sa kompanijom Deloitte BiH, istraživanje je dopunjeno "Face2Face" intervjuima sa direktorima značajnih njemačkih kompanija u BH, čiji su rezultati objavljeni u zajedničkoj publikaciji.

Biznis.ba / FENA