Ne čekaju interkonekciju

Iz RS tvrde: Srbija će graditi gasovod do Banjaluke

Autor: Biznis.ba
Iz RS tvrde: Srbija će graditi gasovod do Banjaluke
Foto: Arhiv

Hoteli i domaćinstva na Јahorini, zahvaljujući projektu koji će biti ozvaničen danas, trebalo bi krajem godine da dobiju gas, a RS i Srbija ubrzano kreću i sa realizacijom ranije ideje gradnje magistralnog gasovoda od Beograda do Banjaluke.

Kazao je to direktor preduzeća "Sarajevogas" iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek uoči današnjeg ozvaničenja početka radova na distributivnom gasovodu Pale - Јahorina.

- Riječ je o projektu koji se odnosi na drugu fazu gasifikacije istoka Republike Srpske. Njime će biti obuhvaćeno šest opština i dva ski-centra, odnosno Јahorina i Igrišta. Lokalne zajednice na koje se odnosi ovaj projekat su Pale, Trnovo, krak prema Sokolu te Han Pijesak, Milići, Šekovići i Vlasenica - kazao je Elek.

Podsjetio je da se prva faza gasifikacije istočnog dijela Republike odnosila na “Toplanu“ u Istočnom Sarajevu te naglasio je da je taj posao završen i da su samim tim stvoreni uslovi za drugu fazu ovog važnog projekta čija je vrijednost 15 miliona maraka.

- Taj projekat finansiramo iz garancija Vlade RS. Riječ je o krucijalnom projektu jer ćemo kroz taj distributivni gasovod da povežemo opštinu Pale sa Olimpijskim centrom “Јahorina“. Povećaćemo potrošnju gasa, što je nama vrlo važno zbog odnosa sa Ruskom Federacijom. Ovo je, praktično, nakon 30 godina da prvi put ukopavamo i postavljamo cijevi te da širimo našu primarnu, ali i sekundarnu mrežu - poručio je Elek.

Uoči samog ozvaničavanja ovog projekta planiran je sastanak rukovodstva “Sarajevogasa“ i “Srbijagasa“ sa zvaničnicima RS i Srbije u hotelu "Rajska dolina".

- Preduzeće "Srbijagas" nema ulogu u realizaciji druge faze projekta na istoku RS, ali je na Svesrpskom saboru u Beogradu donesena odluka da "Srbijagas" finansira magistralni gasovod do Banjaluke. Nazvali smo ga magistralni gasovod Beograd - Banjaluka - poručio je Elek.

Sa strane Vlade Srpske za nosioca ovog projekta, naglasio je, određeno je preduzeće “Sarajevogas“, a sa strane Vlade Srbije - "Srbijagas".

- Tako da nećemo više čekati na interkonekciju i idemo stranom RS od Šepka do Banjaluke sa cijevima uz pravac dionice autoputa od Beograda do Banjaluke. Time ćemo gasifikovati praktično cijelu RS - poručio je Elek.

Naglasio je da sve aktivnosti kreću od Šepka, gdje već imaju izlaz te da odatle radovi idu ka Bijeljini, gdje je već izgrađen gasovod te dalje do Brčkog trasom budućeg autoputa pa sve do Banjaluke.

O izgradnji gasovoda koji će pratiti trasu autoputa od Beograda do Banjaluke pričano je i 2020. godine, ali je po svemu sudeći korak naprijed ka realizaciji te ideje učinjen na Svesrpskom saboru koji je održan 8. juna u Beogradu.