Za sve subjekte

Iz UIO detaljno pojasnili kako dobiti i koristiti digitalni potpis

Autor: Biznis.ba
Iz UIO detaljno pojasnili kako dobiti i koristiti digitalni potpis
Foto: Biznis.ba

Pomoćnica direktora Uprave za indirektno oporezivanje Svjetlana Perković objasnila je svim zainteresovanim subjektima na koji način mogu dobiti i koristiti usluge digitalnog potpisa.

"Na našoj stranici je moguće pronaći dio koji se zove e-poslovanje. Tu su svi potrebni dokumenti koji se trebaju popuniti i predati da biste postali korisnici našeg digitalnog certifikata. Kad se te, da kažemo, papirološke procedure završe - mi štampamo kartice za određenog korisnika koji je predao dokument i nakon određenog vremena, pozivamo vas da dođete preuzeti svoj digitalni certifikat i čitač", rekla je Perković, te nastavila:

"Taj čitač ćete na najobičnijom plug and play procedurom uključiti u računar. Od sada PDV prijava koju ste do sada podnosili putem našeg web-sitea e-porezi i prijavljivali se sa lozinkom, sada ćete uz pomoć čitača, kartice i PIN koda moći raditi istu proceduru kao sa lozinkom, samo sada mnogo sigurnije".

"Digitalni potpis je u pravnom smislu potpuna zamjena za klasični potpis i ne morate se više potpisivati ručno", zaključila je Perković.