BiH

Izbjegnite gužve i uštedite i vrijeme i novac koristeći najbolje ocijenjenu aplikaciju mobilnog bankarstva

Autor: Biznis.ba
Izbjegnite gužve i uštedite i vrijeme i novac koristeći najbolje ocijenjenu aplikaciju mobilnog bankarstva

Zamislite da ste otišli na skijanje i zaboravili da izmirite račune za prošli mjesec, a rok za plaćanje računa ističe sutra.

Kao dodatni problem, zaboravili ste da ponesete platnu karticu kojom ste namjeravali plaćati vanpansionske troškove. Do prije nekoliko godina, ovakav scenario je zaista mogao da poremeti odmor. No, danas je dovoljno da u mobilnom telefonu imate aplikaciju mobilnog bankarstva koja vam omogućava da budete svoj lični bankar, sa bilo kojeg mjesta u zemlji i inostranstvu koje nudi bezbjednu internet konekciju. Sa mobilnom bankom u džepu, situaciju rješavate jednostavno, na sljedeći način: u pauzi na skijanju izmirujete sve račune putem mobilne aplikacije, a ručak plaćate digitalnom kopijom platne kartice koju takođe „nosite“ u telefonu.

Digitalno je jednostavno, praktično i sigurno i to najbolje važi za mobilno bankarstvo. Bilo da već uživate u njegovim blagodetima ili tek namjeravate da ga koristite, u nastavku pročitajte koje su najveće prednosti m-bank aplikacije UniCredit banke Banja Luka, koja već 3. godinu za redom osvaja nagradu Zlatni BAM za najbolju aplikaciju mobilnog bankarstva, koju dodjeljuje finansijsko-poslovni magazin „Banke i Biznis u BiH“

Upravljajte novcem 24 sata dnevno, odakle god poželite

Vratimo se nakratko na scenario zimovanja. Nakon što ste platili sve troškove skijanja, izašla vam je reklama za jaknu koju već dugo gledate, a samo danas je na sniženju. Međutim, nemate dovoljno novca na računu koji je povezan sa karticom. U par klikova u aplikaciji dajete nalog za prebacivanje sredstava sa drugog računa ili vršite konverziju novca sa deviznog računa na svoj tekući račun i na kraju kupujete jaknu. Putem m-bank aplikacije možete koristiti i druge usluge koje su nekada zahtijevale odlazak u banku: prebacivanje novca na štedni ili druge račune, podnošenja zahtjeva za brzi gotovinski kredit, brzi kontakt sa bankom te podjela transakcija učinjenih kreditnim karticama na čak 24 rate.

Plaćajte telefonom, umjesto karticom

Već smo spomenuli kako ova opcija može biti zgodna ukoliko ste zaboravili da ponesete karticu sa sobom, ali i u svakoj drugoj prilici. Mobilna aplikacija omogućava plaćanja digitalnim novčanikom umjesto platnom karticom, koju ste zaboravili ponijeti. Za plaćanje mobilnim telefonom na POS uređaju prodajnog mjesta, dovoljno je da uključite i otključate ekran svog mobilnog telefona te, na zahtjev prodavaca, prislonite poleđinu svog mobilnog telefona ekranu POS uređaja. Prijava u m-bank aplikaciju prilikom plaćanja nije potrebna. Trenutno je funkcionalnost plaćanja m-karticom UniCredit banke Banja Luka moguća samo za Android korisnike.

Uvid u stanje na računu u svakom trenutku

Koristeći m-bank aplikaciju, u svakom trenutku imate uvid u stanje vaših računa, pregled valutnih kurseva i ispis uplata rata kredita ili kreditnih kartica. Jedna od novina je i brza provjera stanja računa. Ova opcija omogućava prikaz podataka po računima  (do 3 računa) na ekranu mobilnog uređaja, bez prijave u aplikaciju. Sama aplikacija omogućava vam vizuelni prikaz isplata i uplata te sortiranje transakcija u kategorije (zdravlje i njega, hrana, izlasci, putovanja, prevoz, slobodno vrijeme i rekreacija i sl), kako biste lakše mogli donijeti buduće odluke vezane za potrošnju, ali i moguću uštedu.

Jednostavno plaćanje računa bez čekanja u redovima

Račun za mobilni i fiksni telefon, struja, grijanje, vrtić, kablovska televizija, razni kursevi za vas i vašu djecu... Prosječno domaćinstvo svakog mjeseca izmiruje više računa koji dospijevaju u različito vrijeme i nekada je to podrazumijevalo čekanje na šalteru, u više navrata. Sada to jednostavno obavljamo iz udobnosti svog doma, štedeći i vrijeme i novac, budući da su naknade za plaćanje digitalnim bankarstvom i do 80 odsto niže u odnosu na naknade za plaćanja na šalteru banke. Možete praviti šablone za svako od redovnih plaćanja, a još je jednostavnije ukoliko postoji opcija skeniranja QR koda direktno sa računa. Na kraju, umjesto gomile papira, svi dokazi o uplati, analiza mjesečne potrošnje i uvid u sve račune u banci, nalaze se na jednom mjestu  - u digitalnom obliku, u lako pretraživoj bazi.

Najsavremenija zaštita od zloupotrebe

Banke posvećuju posebnu pažnju bezbjednosti digitalnih servisa, kako bi spriječile eventualne zloupotrebe, što znači da je i vaša mobilna aplikacija višestruko zaštićena. Prijavu u aplikaciju možete izvršiti otiskom prsta ili skeniranjem lica (FaceID), na osnovu biometrijskih podataka pohranjenih u vašem telefonu. Bez obzira na to, na korisnicima je dio odgovornosti da se u svojoj banci obavezno informišu kako bezbjedno uživati u blagodetima mobilnog bankarstva. Ukoliko još uvijek nemate mobilno bankarstvo UniCredit banke Banja Luka, aplicirajte odmah i uštedite i vrijeme i novac, iz udobnosti svog doma.

Biznis.ba