BiH

Izetbegović: Država mora učiniti više za dijasporu

Autor: Biznis.ba
Izetbegović: Država mora učiniti više za dijasporu
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović obratio se danas na početku IX Kongresa Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Obraćanje Izetbegovića prenosimo u cijelosti:

Poštovano predsjedništvo Kongresa, poštovani ministri, ambasadori,

Cjenjeni delegati kongresa

Dobro vam jutro i dobro došli u Sarajevo.

Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas na početku IX Kongresa Svjetskog saveza dijaspore, i poželjeti vam uspješan i plodonosan rad.

Posebno pozdravljam rukovodstvo Svjetskog saveza dijaspore, i sve vas koji ste sa raznih strana svijeta došli u svoju zemlju da razgovarate o problemima dijaspore ali i problemima naše države, i da zajedno sa nama tragate za rješenjima tih. Čestitam vam na ustrajnosti u održavanju kongresa i ozbiljnosti tema koja odabirete i delegirate.

Među vama je i skupina onih koji zaslužuju da budu posebno istaknuti, a to su oni koji su svoj novac zarađen u dalekom svijetu investirali u našu domovinu, te na taj način potakli razvoj i ojačali stabilnost naše zemlje. Oni zaslužuju posebnu zahvalnost.

Sa nama su i ministrica Borovac i ministar Osmanović kojim čestitam na ustrajnosti u rješavanju problema koji se nalaze pred njihovim ministarstvima, a posebno u pogledu napretka koji je ostvaren u suradnji sa dijasporom i unapređenjem njenog statusa.

Ovaj kongres je prilika da vas upoznam sa nekim procesima koji su se u našoj domovini dešavali u vremenu koje je neposredno iza nas. Proteklih nekoliko godina će biti upamćene kao vrijeme u kom se vodila teška politička borba između onih koji nastoje da izgrađuju mir, BiH i zajedničku budućnost u njoj, da je pokrenu na putu prema EU i NATO-u, i onih koji nastoje da je koče, razgrađuju i da političkim sredstvima postignu neostvarene ratne ciljeve. Mislim na protiv ustavne referendume, verbalne provokacije i udare na teritorijalni integritet, na sigurnosni i pravosudni sistem, na glorificiranje i nagrađivanje ratnih zločinaca i ratnih, paradržavnih, projekata.  A sve se to dešavalo, i još uvijek dešava u našoj domovini.  Uspjeh je bilo zadržati stabilnost, postići pozitivne pomake u takvim okolnostima spriječiti blokade i zastoje.

U takvim nepovoljnim okolnostima smo usvojili strateške dokumente koji su omogućili pokretanje BiH iz višegodišnjeg zastoja na putu integracije u EU i NATO. Usvojena je, nakon 15 godina odlaganja, i Strategija vanjske politike BiH. Nakon višegodišnjeg nastojanja konačno smo uspjeli smo usvojiti Politike o suradnji sa iseljeništvom. Apelacijama Ustavnom sudu smo spasili državljanstva stotina hiljada Bosanaca i Hercegovaca koji žive u dijaspori, spašena je njihova imovina u RS-u, doveden je u pitanje diskriminirajući 9. januar kao "Dan RS-a" i tako dalje.

Kompletirali smo i uručili Upitnik EK, a ovih dana smo dobili dodatna pitanja koja će brzo biti kompletirana, i nadamo se da ćemo do kraja godine dobiti i kandidatski status za članstvo u EU. Usvojena je i Reforma odbrane koja je preduslov za napredak ka članstvu u NATO savezu.

Solidni su, s obzirom na okolnosti, i rezultati koje vlade u Bosni i Hercegovini čine u pogledu stabilizacije ekonomskih prilika u našoj zemlji. U tom smislu trebamo istaći:

-        rast BDP-a  u 2017. od 3,0%, i dosegao je rekordnih 30,156 milijardi KM

-        I 2016. i 2017. godinu je obilježio rast industrijske proizvodnje, u prosjeku većem od 4,5%.

-        konstantan je uzlazni trend u bosanskohercegovačkoj vanjskotrgovinskoj robnoj razmjeni sa svijetom, a glavne karakteristike su mu bile povećanje obima ukupne robne razmjene, izvoza roba, smanjenje vanjskotrgovinskog robnog deficita i bolja pokrivenost uvoza izvozom. Izvoz je porastao za skoro 17% u prošloj godini i po prvi put je pokrivenost uvoza izvozom u ovoj godini prešla procenat od 66%.

-        Što se tiče javnog duga Bosna i Hercegovina je umjereno zadužena zemlja. U poređenju s državama iz regiona, BiH je i u apsolutnom i u relativnom smislu najmanje zadužena država. Dug BiH je 6 milijardi eura, što je ispod 40% BDP-a, dok je npr. javni dug Srbije premašio 25 milijardi eura (73 posto BDP-a), a dug Hrvatske je veći od 40 milijardi eura (više od 85% BDP-a).

-        Bosna i Hercegovina se nalazi među 20 zemalja svijeta sa najvećim porastom broja turističkih posjeta u zadnje tri godine. Broj noćenja u 2017. godini dosegao je cifru od preko 2,6 miliona.

-        Moje obećanje iz 2014. godine o 100.000 novouposlenih u realnom sektoru u periodu od deset godina, već nakon četiri godine će biti ispunjeno sa minimalno 60 posto, dakle preko plana.

Ovakvim rezultatima značajno je doprinijela i vaša aktivnost koju cijenimo i na čemu smo vam zahvalni. Doznake koje uglavnom predstavljaju novčanu pomoć porodicama, a koje su premašile 3 milijarde KM, odnosno 18% BDP, značajno su pomogle ekonomskoj stabilnosti naše zemlje.

_____ . _____

Država mora učiniti više za dijasporu. Postoje kočničari takvih procesa, jer oni koji ne vole BiH ne vole ni njenu dijasporu. Otpori su jaki.

Vlasti BiH, onaj odgovorni dio te vlasti, pokazuje jasno opredjeljenje BiH da se svojoj dijaspori stavi na dispoziciju, da joj  pruži neophodnu podršku u ostvarivanju prava u domovini. Prije svega opredjeljeni smo da uspostavimo i konstantno izgrađujemo normativni okvir i institucionalne mehanizme saradnje Bosne i Hercegovine i njene dijaspore, na svim nivoima vlasti a posebno na lokalnom nivou. Cilj nam je da saradnja sa dijasporom postane dio pravnog poretka BiH.

Namjera nam je da pojačamo podršku u ostvarivanju vaših prava u zemljama u kojima sada živite, kroz bilateralnu saradnju sa tim zemljama i uspostavljanje i jačanje vaših predstavničkih tijela. Posebnu pažnju moramo posvetiti podršci u očuvanju maternjeg jezika, kulture i identiteta naroda i narodnosti BiH.

Istovremeno, od vas očekujemo proaktivan pristup, inicijative i prijedloge u vidu konkretnih projekata i programa. Kao što postajete sve značajniji akteri u političkom, ekonomskom, obrazovnom, sportskom, kulturnom životu zemalja u kojima sada živite, od vas očekujemo da se na isti ili sličan način uključite u procese u svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

Vi posjedujete ljubav prema svojoj domovini, ali i znanja, vještine, vrijedne informacije, finansijski i društveni kapital, posjedujete iskustvo koje ste prikupili u razvijenim zemljama svijeta, pa vas pozivamo da zajednički gradimo i unapređujemo Bosnu i Hercegovinu sve dok ona ne dosegne standarde zemalja iz kojih nam dolazite.

Budimo partneri u izgradnji Bosne i Hercegovine, moderne, evropske države, gdje će svako na svakoj njenoj stopi, svaki njen građanin, bez obzira na vjeru i naciju, biti ravnopravan i zadovoljan.

To su procesi koji će trajati godinama, pa i decenijama. I oni će zahtijevati strpljivost i istrajnost.

Postoje i procesi koji traju samo jedan dan, nagli preokreti koji mogu nadoknaditi izgubljene godine. Sedmog oktobra ove godine dijaspora može pokazati svoju snagu i promijeniti političke balanse u Bosni i Hercegovini, naročito u RS gdje su Bošnjaci i Hrvati još uvijek građani trećeg reda.

Patriotske političke snage u zemlji su postale faktor bez kojeg nema kalkulacija niti u BiH, niti na Balkanu. Ali taj politički faktor većinom ima snagu samo da zaustavi negativne tendencije i pokušaje.

Za pokretanje zemlje u pravom smjeru nemamo dovoljno snage. Otpori su prejaki. Dodatnu snagu nam možete dati samo vi, dijaspora. Masovna registracija i izlazak na izbore, glasanje za patriotske, mirotvorne političke snage može u jednom danu promijeniti stanje u zemlji koju volite.

Organizujte se i učinite taj napor!

Učinite 7. oktobar 2018. godine danom kojeg ćemo se svi sjećati.

Hvala vam, živi bili!

Biznis.ba / FENA