BiH

Izgradnja sarajevske brze ceste-Najavljen sporazum Federalne i Vlade KS

Autor: Biznis.ba
Izgradnja sarajevske brze ceste-Najavljen sporazum Federalne i Vlade KS

Nastavak izgradnje sarajevske brze ceste - autoputa je projekt od zajedničkog interesa za Vladu Kantona Sarajevo, Vladu Federacije BiH, te sve stanovnike Kantona Sarajevo.

Današnjem operativnom sastanku o ovoj temi domaćini su bili premijer KS Edin Forto i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, a prisustvovale su delegacije Federalne vlade, nadležnih zavoda i direkcija, Grada Sarajeva i općina, te JP Željeznice FBiH. Sastanak je nastavak nedavno započetih dogovora kod premijera FBiH Fadila Novalića u vezi sa realizacijom izgradnje sarajevske brze ceste – autoputa čiji je primarni cilj povezivanje istoka i zapada grada.

Dogovoreno je potpisivanje sporazuma između Federalne i Kantonalne vlade, te formiranje operativnog tima i tima za praćenje realizacije projekta kako bi se već u narednoj godini krenulo u njegovu faznu realizaciju.

Prema načelnom planu, projekt će se realizirati u tri faze i to na dionici Briješće – Buća Potok, zatim dionica do Pofalića, te dionica koja se povezuje sa Prvom trensverzalom.

O nastavku realizacije projekta ove saobraćajnice u narednom periodu biće više dogovora i informacija. Naglašena je važnost zajedničkog djelovanja, sinergije u izvedbi, a operativni tim će raditi na konceptu idejnog rješenja i dinamici realizacije, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

Biznis.ba / FENA