BiH

Izvoz sadnog materijala i presadnica iz BiH u Rusiju

Autor: Biznis.ba
Izvoz sadnog materijala i presadnica iz BiH u Rusiju

Uprava Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja uputit će poziv proizvođačima sadnog materijala da kandidiraju registrirane objekte i tako pristupe proceduri za odobrenja izvoza na tržište Ruske Federacije.

Zaključeno je to na današnjem sastanku rukovodstva Uprave sa šefom Ekonomskog odjeljenja Ambasade Rusije u BiH atašeom Ivanom Janišin o odobrenju izvoza sadnog materijala iz BiH na tržište Rusije pristiglom od Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije (Rosseljhoznadzor).

Fokus sastanka bio je nastavak dobre saradnje dvije zemlje s obzirom da je odobrenje došlo u veoma kratkom vremenu, što predstavlja veliko uvjerenje u ozbiljnost rada Uprave i relevantnih institucija u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Uprave.

Na sastanku je konstatirano da u daljem provođenju aktivnosti izvoza sadnog materijala iz BiH proizvođači moraju nastaviti surađivati s Upravom i drugim institucijama koje su uključene u nadzor kako bi prve pošiljke namijenjene izvozu bile u skladu sa zahtjevima ruskog tržišta.

Janišin je naglasio da će biti izvršena dodatna analizu potreba tržišta Ruske Federacije, dodajući da je to tržište zainteresirano i za uvoz presadnica vinove loze i to bosanskohercegovačkih autohtonih sorti kao što su Blatina i Žilavka.

Na sastanku je bilo riječi i o pozivu Rosseljhoznadzora za održavanjem obuke za fitosanitarne inspektore entiteta i Brčko distrikta BiH i predstavnika iz Uprave, koja se treba u narednom periodu održati u Moskvi.

Također, razgovarano je o dinamici izvoza jabuka i krušaka iz BiH iz roda 2019. godine na tržište Ruske Federacije u skladu sa obavezama koje proizilaze iz Protokola za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Ruska Federacija).

(FENA)