BiH

Izvoz u TK povećan za 38 odsto, plate uvećane za 17 odsto

Autor: Biznis.ba
Izvoz u TK povećan za 38 odsto, plate uvećane za 17 odsto

Na novogodišnjem prijemu u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzlanskog kantona sumirani su privredni rezultati ostvareni u ovoj godini na području tog kantona.

Predsjednik Kantonalne privredne komore TK Nedret Kikanović istakao je da je 2022. godina za privrednike bila teška, te su projekcije da će se isti trend zadržati i u 2023. godini.

- Privreda Tuzlanskog kantona u izuzetno teškim okolnostima kako globalnim tako i onim unutar BiH, uspjela je da postigne određene rezultate, a prije svega bih istakao povećanje izvoza za 38 odsto i jedan trend povećanja obima industrijske proizvodnje. Privreda u ovoj godini je napravila dobar iskorak i ono što očekujemo da će u narednoj godini biti teže okolnosti, ali sigurno da uz podršku vlasti, prije svega smanjenja fiskalnih i parafiskalnih nameta, možemo se nadati povećanju plata radnicima i to je nešto na čemu ćemo raditi - kaže Nedret Kikanović.

U narednoj godini jedno od opterećenja za privrednike iz TK će biti ulazak Hrvatske u Schengen, a drugi problemi koji pritišću privrednike su digitalni potpis, funkcionisanje administracije, granični prijelazi...

Ipak, privrednici u TK mogu se pohvaliti pokrivenosti izvoza uvozom od 89 odsto.

- Najveći izvoz imamo u hemijskoj, elektro, metalnoj, drvenoj i auto industriji te jedan dio u tekstilnoj industriji. To su industrije koje su imale značajne rezultate. Izvoz je bio 2,038 milijarde i imamo pokrivenost izvoza uvozom 89 odsto. To su podaci koji pokazuju respektabilnost privrede TK - kazao je predsjednik Privredne komore.

Istakao je da su plate radnicima u privredi povećane za 17 odsto, ali i da je za bolji životni standard radnika neophodna reakcija vlasti.

- Prosječna plata u privredi u TK iznosi 1.043 KM i imali smo povećanje za nekih 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali moramo shvatiti da su privrednici primanja svojim radnicima povećali koliko su mogli. Da bi došlo do daljnjeg povećanja moraju se osloboditi, što sam već rekao, fiskalnih i parafiskalnih nameta - zaključio je Kikanović.

Biznis.ba / FENA