Odbor peradara

Jabandžić: Cijena piletine stabilna, nastavlja se izvoz u Evropsku uniju

Autor: Biznis.ba
Jabandžić: Cijena piletine stabilna, nastavlja se izvoz u Evropsku uniju
Foto: Ilustracija

Koordinacioni odbor peradara BiH danas je na redovnom sastanku u Gračanici razmatrao pitanja koja se odnose na analizu, odnosno nalaze inspektora Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske unije koji su tokom januara boravili u BiH.

Ono što je najvažnije jeste pozitivno mišljenje komisije Evropske unije, nastavljamo dalje sa redovnim izvozima na tržište EU i tu nema nikakvih smetnji. Oni će svakako dati određene smjernice, odnosno mjere za unapređenje u vezi proizvodnje i prodaje mesa na tržište Europske unije – naveo je za Fenu predsjedavajući tog odbora i izvršni direktor kompanije Madi Edin Jabandžić.

Druga tema o kojoj je bilo riječi na današnjem sastanku, kako je dodao, odnosila se na dalje razgovore u vezi nastavka procedure oko izvoza konzumnih, raspodnih jaja i jednodnevnih pilića.

- Tu smo već duži vremenski period u zastoju sa institucijama BiH u vezi nastavka aktivnosti. U zadnja tri mjeseca imali smo dva sastanka, najprije sa Uredom za veterinarstvo BiH, te u Banjoj Luci sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, da bi pokušali sagledati šta je to ostalo neispunjeno od uslova kako bi mogli nesmetano izvoziti i te proizvode na tržište EU - dodao je Jabandžić.

Posebne teme sastanka odnosile se na drugi Kongres peradara BiH koji bi trebao da bude održan u maju 2025. godine u Sarajevu, te na podsticaje za 2024. godinu

- Što se tiče cijena piletine i proizvoda od piletine, ona je stabilna i ne bi tu trebalo da bude nekih povećavanja. A što se tiče podsticaja, ono što nas raduje za 2024. godinu jeste da je najavljeno blago povećanje podsticaja i nadamo se da će se to i realizovati kada izađu pravilnici. Naše je da radimo dalje tako da naši proizvođači imaju još bolje uslove, a to je nemoguće postići bez podrške institucija na svim nivoima vlasti u BiH - zaključio je Jabandžić.