BiH

Jabuke rodile, problem plasman na tržište

Autor: Biznis.ba
Jabuke rodile, problem plasman na tržište

Voćari u Sanskom Mostu bilježe ove godine rekordan urod jabuka, ali ističu kako im u ovom trenutku najveći problem predstavlja njihov plasman na tržištu.

Enes Kobašlić, predsjednik Udruženja voćara "Zelenika", kaže kako je ova godina bila berićetna i da su dobrom urodu pogodovale klimatske prilike.

"Ove godine nije bilo ekstremnih vremenskih neprilika, iako je tokom dijela ljeta bilo vlažno i kišovito vrijeme, ali nije uticalo na rast i razvoj plodova. Sva sreća, zaobišli su nas led i mraz koji nam skoro svake godine pričine velike štete", kazao je Kobašlić.

Prema njegovim riječima, voćarima najveći problem predstavlja plasman proizvoda, budući da su na domaćem tržištu nezaštićeni te suočeni s nelojalnom konkurencijom u vidu velikih uvoznih lobija. "Također, naš problem je nedostatak velikih prerađivačkih kapaciteta koji bi mogli otkupiti naše proizvode. Ovako, snalazimo se kako znamo i umijemo", kazao je Kobašlić.

Sanski voćar Vehbija Okčić, podigao je prije deset godina u selu Demiševci voćnjak sa 8.000 stabala jabuke, a ove godine imao je rekordan urod koji je iznosio preko 20 tona. Okčić kaže kako se od četiri sorte jabuke koje uzgaja posebno ističe sorta greni smit ili u našim krajevima jabuka poznata kao zelenika. Dodaje kako u voćarstvu primjenjuje savremena agrotehnička znanja i stručna iskustva, a u cjelokupnu proizvodnju ulaže mnogo truda, vremena i sredstava.

Okčić je jedini voćar na području sanske općine koji posjeduje protivgradnu zaštitu, koja štiti njegovo voće od ekstremnih vremenskih prilika. Jabuke iz njegovog voćnjaka su zbog kvaliteta posebno cijenjene među kupcima, a ovaj voćar kaže kako to postiže tako što je upotrebu hemijskih sredstava sveo na minimum.

Kaže kako su u poslovima u voćnjaku zaposleni svi članovi porodice te da je voćarstvo u međuvremenu postalo glavni izvor njihovih prihoda. On, također, ističe kako je zbog prekomjernog uvoza i nelojalne konkurencije plasman proizvedenog voća trenutno najveći problem za sanske voćare. On je pozvao inspekcijske i druge nadležne organe da spriječe nelegalnu trgovinu voća koja se odvija na sanskoj tržnici i drugim mjestima, kako bi se omogućio plasman domaćih proizvoda i zaštitili lokalni proizvođači.

Biznis.ba / NN