Banjaluka

Jagode iz Albanije pune pesticida, zabranjen uvoz dvije pošiljke

Autor: Biznis.ba
Jagode iz Albanije pune pesticida, zabranjen uvoz dvije pošiljke
Foto: Unsplash

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz dvije pošiljke sa ukupno 1.630 kilograma jagoda porijeklom iz Albanije zbog povećanog sadržaja pesticida, rečeno je u Inspektoratu RS.

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je uzeo uzorke za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi u ispitivanom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo pesticida iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani, te hrani za životinje, prenosi Srna.

Postupajući po rezultatima analize, inspektor je donio rješenje kojim je zabranjen uvoz i naloženo uništavanje pošiljke u prisustvu nadležnog inspektora.

U skladu sa sezonskim karakterom pojedinih vrsta voća i povrća inspekcija posebnu pažnju usmjerava upravo na ciljane kontrole, te je sa početkom sezone uvoza jagoda, akcenat usmjeren na ove pošiljke, naveli su u Inspektoratu.

U ovoj godini do sada je zabranjen uvoz ukupno pet pošiljki jagoda porijeklom iz Albanije upravo zbog povećanog sadržaja pesticida.