BiH

Jahorina mami investitore

Autor: Biznis.ba
Jahorina mami investitore

Prodaja hotela "Bistrica" švajcarskoj kompaniji "Batagon" dokaz je da ova planina sve više privlači pažnju investitora.

U pitanju je državni hotel sa tri zvjezdice izgrađen za potrebe Olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, a koji je zreo za renoviranje, jer u suprotnom neće moći da prati ponudu koju daje sve veća i jača konkurencija.

Kupuje ga kompanija koja pored proizvodnje hemijskih preparata ulaže svugdje tamo gdje ocijeni da postoji realna šansa da se taj novac oplodi.

Dolazak stranog investitora sjajna je vijest kako za ovaj hotel i zaposlene u njemu, tako i za cijelu planinu.

Uslovi prodaje su koncipirani tako da se u ovaj objekat mora ulagati, a da se njegova namjena ne smije mijenjati narednih pet godina pa je na taj način dobijena svojevrsna garancija.

Iako su neki možda iznenađeni što je prodaja uspjela "iz prve", to je bar za onog ko u posljednje dvije sezone prati prilike koje se odvijaju na planini - realnost.

Ogroman novac je uložen u uređenje i izgradnju novih staza, parkinga, prodajnih prostora, napravljeno je akumulaciono jezero i sistem za osnježavanje, čime je riješen višedecenijski problem sa snijegom.

Nastupale su brojne zvijezde domaće i regionalne scene, a promocija planine se radila na svakom mjestu gdje je to bilo moguće.

Nova uprava donijela je neku novu svježinu i elan i za kratak period uz nedvosmislenu podršku Vlade i resornog ministarstva napravila pravi mali preporod. Vjetrovi na ovoj planini duvaju u nekom ljepšem smjeru, najavljujući bolju budućnost za olimpijsku ljepoticu, čiji potencijali bi tek trebalo da dođu do izražaja.

Piše: Dejan Tovilović

Biznis.ba / NN