BiH

Javni prihodi RS-a za deset mjeseci oko dvije milijarde KM

Autor: Biznis.ba
Javni prihodi RS-a za deset mjeseci oko dvije milijarde KM
Poreska uprava Republike Srpske (RS) je za deset mjeseci ove godine na račun javnih prihoda tog bh.etiteta prikupila ukupno 2,019 milijardi maraka, što je za 68,5 miliona KM ili četiri posto više nego u istom periodu lani.

- Ovi podaci ukazuju na zadovoljavajući rast prihoda u gotovo svim segmentima, čime je nastavljen pozitivan trend naplate – navode iz Poreske uprave.

Kada su u pitanju direktni porezi, u proteklih deset mjeseci ove godine iznosili su 427,4 miliona maraka, što je za 34,3 miliona KM ili devet odsto više nego u uporednom periodu.

U ovom segmentu javnih prihoda najveći rast zabilježen je kod naplate poreza na dobit, koji je prikupljen u iznosu od 196 miliona KM, što je za 29,8 miliona KM ili 18 procenata više.

Porez na dohodak iznosi 194,8 miliona maraka ili jedan posto više, uprkos činjenici da je, kako se dodaje u saopćenju, Vlada RS povećala neoporezivi dio plate na 500 KM, i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u RS.

Naplata poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara iznosila 12,5 miliona KM ili tri procenta više.

Također, povećana su i sredstva ubrana od poreza na nepokretnosti, koji za deset mjeseci ove godine iznosi 24,1 milion KM, što je za 2,9 miliona KM ili 14 procenta više u odnosu na uporedni period.

Doprinosi su za deset mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 1,2 milijardi KM, što je na nivou naplate za isti period 2017. godine.

U isto vrijeme na području RS-a registrovano je 1.055 poreskih obveznika-pravnih lica i 2.550 poreskih obveznika-preduzetnika, dok je istovremeno odjavljeno 299 pravnih lica i 815 preduzetnika.

Biznis.ba / FENA