BiH

Javni radovi Goražde - Posao za 60 osoba

Autor: Biznis.ba
Javni radovi Goražde - Posao za 60 osoba
Šezdeset nezaposlenih osoba s područja Grada Goražda danas je s gradonačelnikom Muhamedom Ramovićem potpisalo ugovore o radu na određeno vrijeme.

U naredna četiri mjeseca oni će biti angažovani po Programu sufinansiranja zapošljavanja 2018 – "Javni radovi" Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Ramović je naglasio da je za Grad Goražde bio predviđen angažman 20 osoba, međutim nakon što je na javni poziv pristiglo 60 prijava, Grad Goražde je aplicirao s novim projektom koji je prihvaćen.

- Uz maksimalno razumijevanje direktorica Federalnog zavoda i kantonalne Službe, Helene Lončar i Nafije Hodo danas smo potpisali ugovore sa svih 60 osoba. Oni će imati svoje obaveze osam  sati dnevno na četiri mjeseca, gdje će im biti uplaćeno PIO, zdravstveno osiguranje i prevoz, a kabinet gradonačelnika je odlučio da im se izađe u susret u vidu naknade za topli obrok što nam je izuzetno drago da možemo im pomoći i s te strane, jer vjerujte većina ovih porodica je u stanju socijalne potrebe. Na bazi dobrog prošlogodišnjeg iskustva gdje je radilo 30 naših sugrađana ovu praksu nastavljamo – kazao je Ramović.

Po njegovim riječima, formirana je Komisija od predstavnika Gradske uprave i predsjednika savjeta gradskih mjesnih zajednica, koja će pratiti radove koji počinju 1. augusta.

Demobilisani borac Samir Građan ističe da će angažman kroz taj program dobro doći toj populaciji.

- Pošto je riječ o demobilisanim borcima od kojih je 90 posto učesnika javnih radova a zna se da je nama teško naći posao jer imamo preko 50 godina, a u firmama neće da nas zaposle, dobro nam dođu ova četiri mjeseca jer ide i radni staž – rekao je Građan.

Ukupna vrijednost po tom programu za Grad Goražde i općine Pale i Foča u Federaciji BiH iznosi 318.000,00 KM, od čega Federalni zavod za zapošljavanje finansira 218.000 KM, a ostatak općine i Grad Goražde. U okviru javnih radova na području BPK-a Goražde bit će angažovano 109 osoba s evidencije Službe za zapošljavanje BPK-a.

Biznis.ba / FENA