Elektronska razmjena podataka

Jedan papir manje: IDDEEA i Općina Novo Sarajevo na putu digitalne efikasnosti

Autor: Biznis.ba
Jedan papir manje: IDDEEA i Općina Novo Sarajevo na putu digitalne efikasnosti
Foto: Biznis.ba

U cilju poboljšanja administrativnih procedura i pružanja efikasnijih usluga građanima, predstavnici Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) su održali sastanak sa predstavnicima Općine Novo Sarajevo.

Glavna tema sastanka bila je početak aktivnosti na uspostavi elektronske razmjene podataka između IDDEEA-e i Općine Novo Sarajevo, kao i podrška općinama u procesu digitalne transformacije administrativnih postupaka. IDDEEA je izrazila svoju spremnost da pruži svu neophodnu podršku u cilju smanjenja administrativnog opterećenja prema građanima putem elektronske razmjene podataka i eliminacije potrebe za fizičkim dokumentima.

Konačni cilj ove inicijative je razvoj i implementacija e-servisa koji će omogućiti građanima lakši pristup i korištenje neophodnih usluga. Zahvaljujući uspostavi e-identiteta i e-potpisa od strane IDDEEA-e, stvoreni su neophodni preduslovi da lokalni organi uprave mogu efikasno pružati usluge građanima.

Na sastanku je izraženo zajedničko zadovoljstvo zbog postignutog napretka i izražena je težnja za jačanjem međusobne suradnje u cilju pružanja lakših i kvalitetnijih usluga građanima. Ovakva inicijativa predstavlja dobar put  ka modernizaciji administrativnih procedura i stvaranju povoljnijeg okruženja za sve građane.