Sajam privrede

Jela iz Jagodine u Mostaru: Od male porodične firme do namještaja svjetskog glasa

Autor: Biznis.ba
Foto: Biznis.ba

Na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru ove godine predstavile su se brojne kompanije iz susjedne Srbije. Neke od njih imaju svoja predstavništva u Bosni i Hercegovinu, a mi smo se zaustavili na korneru kompanije Jela koja se bavi proizvodnjom namještaja.

Njihov predstavnik za BiH Haris Maksumić kaže nam da je Jela Jagodina porodična kompanija koja preko 30 godina važi za jednog od najvećih proizvođača nameštaja na Balkanu.

Sve je počelo iz ideje da se stvori kvalitetan i funkcionalan namještaj koji je potreban svakom domu.

Ova porodična manufaktura osnovana je 1991. godine, pronalaženjem dobre poslovne prilike i identifikovanjem problema na tržištu Srbije koje je riješavala na inovativan način.

Kompanija ima preko 350 zaposlenih, prostire se na površini od 45.000 kvadrata i opremljena je najsavremenijim mašinama Četvrte generacije.

Jela proizvodi preko 700 gotovih proizvoda u serijskoj proizvodnji, koju odlikuje visok kvalitet i trajnost. Asortiman čini namještaj koji je namijenjen za opremanje prostora za stanovanje, što podrazumijeva namještaj za opremanje kuhinja, dnevnih soba, predsoblja, spavaćih soba, dječjih soba kao i poslovnih prostora.

U BiH i Srbiji prodaju vrše preko 200 salona-saradnika, dok se na inostranom tržištu Jelin namještaj može pronaći u preko 30 različitih država od BIH, preko Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Mađarske, Češke, Poljske, Slovačke, Austrije, Nemačke, Rusije, Izraela, pa sve do Mongolije

Kada su u pitanju kolekcije, poseban tim dizajnera donosi inovacije i nova rješenja, što Jelu drži u korak sa najvećim svjetskim trendovima.

Usavršavanjem procesa proizvodnje i uvođenjem novih tehnologija, proizvodni kapaciteti se iz godine u godinu povećavaju.

U ovom trenuku to je preko 400.000 komada namještaja na godišnjem nivou.