Tuzlanski kanton

Jesenja sjetva: Poticaji nikad veći, zasijane površine nikad manje

Autor: Biznis.ba
Foto: Jesenja sjetva u TK

Jesenja sjetva u Tuzlanskom kantonu značajno je manja od prošlogodišnje, a manja je i od plana sjetve za ovu godinu. Tako je ove jeseni zasijano 5.578 hektara što je 12% manje od plana sjetve.

Najviše je zasijano žitarica, od čega pšenice 2.200 hektara. Pšenica je i najznačajnija jesenja kultura u TK.

"Kada uporedimo sjetvu ove i prošle godine, da se zaključiti da je ove godine zasijano manje 1.045 hektara. Iako su i Vlada FBiH i Vlada TK povećele poticaj za poljoprivredne kulture koje su predmet jednog ili drugog programa. Konkretno, za pšenicu je došlo do značajnog smanjenja sjetvenih površina, a poticaji su povećani“, kazao je Samid Šarac, pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK.

Tako je poticaj za pšenicu 900 KM po hektaru, plus 100 KM za ublažavanje posljedica nevremena, a na sve je Vlada FBiH dodala 200 KM kao podršku proizvođačima pšenice. Tako da poljoprivrednici za hektar zasijane pšenice od države dobijaju 1.200 KM poticaja.

"Sa sigurnošću tvrdim da nikad nije bio veći poticaj za pšenicu. Ovdje je problem loše klime, jer poljoprivrednici imaju izrazito nepovoljne vremenske prilike tokom cijele godine. Zbog toga mi imamo nizak prinos pšenice, a i loš kvalitet iste. To je razlog smanjene proizvodnje u Tuzlanskom kantonu“, kazao je Šarac.

Osim žitarica, značajno je smanjena proizvodnja stočne hrane u Tuzlanskom kantonu, što će za posljedicu imati i skuplju hranu za stoku u toku naredne poljoprivredne godine.