O ovome se ne priča

Kada će Tuzla konačno dobiti prve metre autoputa?

Autor: Biznis.ba
Kada će Tuzla konačno dobiti prve metre autoputa?
Foto: Biznis.ba

Tuzlanski kanton još nema ni metra autoputa ili brze ceste, pa je 13 gradova i općina povezano magistralnim putevima.

Iako u ovom kantonu živi nešto manje od pola miliona stanovnika, putevi su najlošiji u BiH.

Prema posljednjim zvaničnim podacima Tuzlanski kanton je drugi po broju registrovanih vozila (142.355) u FBiH, odmah iza Sarajevskog (162.560). Ovdje se potroši i najviše goriva i uplati najviše akciza.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić boravili su prošle sedmice u Tuzli. Na sastanku koji su federalni premijer i ministar održali sa gradonačelnikom Tuzle Zijadom Lugavićem razgovarano je o projektima koje će biti realizirani u ovoj godini uz pomoć Vlade Federacije BiH.

Govoreći o putnoj deblokadi u Tuzli, Nikšić je kazao da razumije nezadovoljstvo građana, te je podsjetio da je u prvom mandatu počeo uređivati to pitanje, ali da su građani povjerenje dali nekim drugim strankama.

- Pokušavat ćemo da napravimo nove rezultate, želja nam je da napravimo ekspanziju investicija u javne saobraćajnice, kazao je premijer Nikšić.

Gradonačelnik Tuzle je rekao da je razgovarano i o početku eksproprijacije za izgradnju autoputa Tuzla - Brčko - Orašje, gdje su osigurana sredstva, te da će ove godine početi s tim.

- Tuzla će uskoro dobiti prve metre autoputa - kazao je Lugavić, koji je zahvalio Vladi FBiH na podršci koju su do sada davali i koju će davati u budućem periodu, posebno na najznačajnijim projektima za građane.