BiH

Kada rafinerije snize cijene, pojeftinit će gorivo na benzinskim pumpama u BiH

Autor: Biznis.ba
Kada rafinerije snize cijene, pojeftinit će gorivo na benzinskim pumpama u BiH
Iako su cijene goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini ponovo zabilježile rast ovog mjeseca, cijena barela nafte u svijetu konstantno pada.

Prije tri sedmice cijena barela nafte na londonskom tržištu iznosila je 80,3 dolara, dok je na američkom tržištu iznosi 71,2 dolara.

Krajem prošle sedmice cijena nafte na londonskoj berzi je pala za 2,7 posto, na 77,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,3 posto, tačnije na 67,60 dolara.

"Pitanje je koliko će vremena proći da rafinerije odgovore sa svojim proizvodima rafinacije, odnosno benzinom i dizelom, u sektoru maloprodaje. Prošle su tri sedmice od pada cijena na svjetskom tržištu, pa je za očekivati da se i kod cijene snize u narednom periodu", rekao je Vujanović.

On ističe da je na bh. tržištu najbitnije pratiti cijene nafte u rafinerijama koje su od važnosti za BiH.

"To su rafinerije u Rijeci, Sisku i Pančevu, a tu je INa sa skladištem u Podlugovima. Čeka se odziv rafinerija na veleprodajnu cijenu, koja će onda utjecati na maloprodajnu. Pitanje je i koliki su kontigenti koje nabavaljaju naftne kompanije", dodao je ministar trgovine u Vladi FBiH.

Prema mišljenju stručnim izvještajima, cijene nafte padaju zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija, zbog čega bi mogla oslabiti potražnja za energentima, dok bi ponuda nafte krajem godine mogla porasti.

Cijena jednog litra benzina u BiH iiznosi, zavisno do kompanije, od 2,31 KM do 2,46 KM, dok je cijena dizela od 2,36 do 2,46 KM.

Biznis.ba / Klix