BiH

Kajmaković: Spremamo se za dva miliona putnika

Autor: Biznis.ba
Kajmaković: Spremamo se za dva miliona putnika

Terminalima Međunarodnog aerodroma Sarajevo za osam mjeseci ove godine prošlo je 749.028 putnika. To je više nego u cijeloj 2014., kazao je u razgovoru za "Dnevni avaz" direktor Aerodroma Armin Kajmaković.

- Samo u protekla tri mjeseca Aerodrom je opslužio više od 400.000 putnika, što nikad ranije nije zabilježeno u nekom kvartalu. Ovim nastavljamo stabilan rast prometa, u prosjeku 12 posto u odnosu na prethodnu godinu. Sve ovo je rezultat osmišljene kampanje koja za cilj ima privući što više aviokompanija i našim građanima pružiti što veći izbor evropskih i svjetskih destinacija - istakao je Kajmaković.

Podsjetio je da u ovom trenutku s najvećeg bh. aerodroma uzlijeću avioni blizu 20 kompanija, a u ljetnim mjesecima prisutan je i veliki broj čarter-prijevoznika.

- Nakon dugih i kompleksnih priprema tokom 2016. i 2017., ove godine ulazimo u fazu pune realizacije kapitalnih razvojnih projekata. Prije nekoliko dana potpisali smo ugovor s firmom „ANS Drive" o modernizaciji i dogradnji Terminala B i dovršetku objekta za operativni centar i osoblje. Za ta dva projekta platit ćemo iz vlastite kase 36 miliona maraka, plus PDV - pojasnio je Kajmaković.

Prema njegovim riječima, po završetku radova Sarajevski aerodrom udvostručit će kapacitete i moći će opslužiti do dva miliona putnika godišnje.

Govoreći o problemu magle u zimskim mjesecima, Kajmaković je istakao da već dvije godine testiraju antifog sistem za razbijanje pothlađene magle tečnim propanom.

- Sada sa sigurnošću možemo reći da će već iduće zime ovaj sistem biti u punoj primjeni. U proteklim sezonama pokazao se uspješnim i to je jedan od razloga zašto smo protekle dvije zime imali manje otkazanih letova nego u prošlosti -naglasio je Kajmaković.

Dodao je da će, u skladu s povećanjem prostornih kapaciteta, Međunarodni aerodrom Sarajevo biti u mogućnosti u narednom periodu prihvatiti još veći broj aviokompanija.

- S obzirom na to da je Sarajevo sve zanimljivija turistička destinacija, već postoje neke najave za nove linije, a i aviokompanije koje trenutno operiraju s našeg aerodroma već su najavile povećanje svojih letova. Postoje najave za nove destinacije u okviru sporazuma BiH i Kine o uspostavi zračnog saobraćaja, zatim najave za linije prema Skoplju, Atini, Amanu, Bahreinu - zaključio je Kajmaković za "Avaz".

Biznis.ba