BiH

Kako je pad turske lire ugrozio bh. izvoznike ulja i brašna

Autor: Biznis.ba
Kako je pad turske lire ugrozio bh. izvoznike ulja i brašna
BiH u Tursku izvozi značajne količine mesa, a u posljednju godinu dana povećan je izvoz ulja i brašna. Ipak, zbog finansijskih problema u koje je zapala Turska zbog pada lire, to se na određeni način reflektovalo i na ekonomiju naše zemlje.

"Najbolja situacija je kada je u pitanju meso, jer je aranžman koji je BiH sklopila s Turskom u eurima i to se nije odrazilo značajnije na dinamiku izvoza u Tursku, ali i cijene. Problem je kada je u pitanju izvoz ulja i brašna", kazao je za Klix.ba Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Najveći izvoznik jestivog ulja iz BiH u Tursku je kompanija Bimal iz Brčkog. Za bh. kompaniju Turska je najvažnije izvozno tržište te je pad vrijednosti lire značajno utjecao i na poslovanje ove kompanije.

"Razgovarao sam s ljudima iz kompanije Bimal. Ne mogu reći da imaju gubitke, ali su tu negdje na granici. Oni žele zadržati aranžman s Turskom, jer vjeruju u stabilizaciju lire te nastavljaju s dostavama i izvozom", kazao nam je Šarović.

Dodao je da će u četvrtak otputovati u Istanbul gdje će o ovim pitanjima i novonastaloj situaciji razgovarati s resornim turskim ministrom, a sastanku bi trebao prisustvovati i ministar Rasim Ljajić iz Vlade Srbije.

Podsjetimo, zbog političkih nesuglasila na relaciji Turska-SAD, predsjednik SAD-a Donald Trump je uveo sankcije za određene turske ministre, te je Turskoj uveo carine za određene proizvode. Sve to negativno se odrazilo na vrijednost turske nacionalne valute lire, koja je u posljednjih mjesec dana zabilježila značajan pad u odnosu na dolar.

Biznis.ba / Klix.ba