Uvoz iz Albanije, Poljske...

Kakvo mlijeko piju bh. građani?

Autor: Biznis.ba
Kakvo mlijeko piju bh. građani?
Foto: Unsplash

U prošloj godini u Bosnu Hercegovinu je uvezeno mlijeka u vrijednosti od 19.049.855 KM, rekla je Aida Kapičija, stručni saradnik za saradnju sa medijima i poslove informisanja u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Kako je naglasila Kapičija uvoz je bio iz Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Poljske i Švedske.

Proizvođačima iz BiH nije jasno zašto uvozimo toliko mlijeka, pored izuzetno kvalitetnog koje nastaje na našim farmama. Osim mlijeka, domaćim proizvođačima problem stvara i prekomjeran uvoz mliječnih proizvoda.

U Bosnu i Hercegovinu je 2022. godine uvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti 224 miliona maraka, dok je vrijednost izvoza bila svega 113 miliona maraka.

Podsjetimo, kako su ranije naveli iz Vanjskotrgovinske komore BiH, prerađivači godinama predlažu da se u slučaju pojave viškova sirovog mlijeka na tržištu, obezbijede sušare za zbrinjavanje mlijeka u mlijeko u prahu.

Također, kako je poručeno, uz pomoć nadležnih institucija, potrebno je strateški razvijati stočni fond, prenosi InfoBijeljina.