Ministar finansija

Kalamujić: Vrijeme je da imovinom kantona KS počnemo upravljati domaćinski

Autor: Biznis.ba
Kalamujić: Vrijeme je da imovinom kantona KS počnemo upravljati domaćinski
Foto: Afan Kalamujić

Ministar finansija Kantona Sarajevo, dr. Afan Kalamujić održao je sastanak s predstavnicima Zavoda za izgradnju i Kantonalnog stambenog fonda Kantona Sarajevo. Sastanku su prisustvovali direktorica Zavoda za izgradnju Belma Barlov, pravnik Marko Tolić i v.d. direktor Kantonalnog stambenog fonda Muamer Salkić.

Tema sastanka je bila pregled trenutne imovine pomenutih ustanova, kao i razmjena informacija koje su značajne za osiguravanje jasne, transparentne i odgovorne politike upravljanja imovinom u Kantonu Sarajevo. Razgovaralo se o ukupnoj imovini kojom ove javne ustanove raspolažu, te načinima i aktivnostima koji mogu osigurati njenu bolju funkciju i upravljanje.

Predstavnici ovih ustanova su upoznali ministra Kalamujića s trenutnim stanjem, te iznijeli svoje prijedloge za buduće zajedničke aktivnosti i saradnju s Ministarstvom finansija Kantona Sarajevo.

Direktorica Barlov je istakla da je Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo već pokrenuo proces popisa imovine, te je u toku izrada registra nekretnina Zavoda. Istakla je da trenutno Zavod raspolaže svim parkovskim površinama, određenim brojem stambenih jedinica, zemljištem u naseljima Dobrinja, Alipašino polje, Breka i nekoliko poslovnih prostora u Kantonu Sarajevo.

„Kantonalni stambeni fond raspolaže sa 66 prostora i jednom parcelom za koju je potrebno poduzeti dodatne aktivnosti kako bi se ista stavila u funkciju i donijela odluka od koje bi Kanton Sarajevo imao najviše koristi“, istakao je v.d. direktor Salkić.

Ministar Kalamujić je zamolio prisutne da se Ministarstvu za finansije dostavi registar nekretnina sa svim potrebnim transparentnim podacima, te da se organizuju zajednički sastanci v.d. direktora Kantonalnog stambenog fonda s općinskim načelnicima i resornim ministrima koji se mogu uključiti u procese, s ciljem što odgovornijeg, transparentnijeg i svrsishodnijeg upravljanja postojećom imovinom ove kantonalne ustanove.

„Raduje me činjenica da su javne ustanove u Kantonu Sarajevo ozbiljno shvatile moju namjeru popisa ukupne imovine Kantona Sarajevo i kreiranja registra u cilju odgovornog upravljanja istom. Time pokazujemo da ćemo imovinom upravljati domaćinski, kako se to od nas i očekuje. Odgovorno upravljanje imovinom za mene kao ministra finansija je važno jer će donijeti efikasnije korištenje i održavanje javne imovine radi općeg dobra, što će kao rezultat imati transparentnost, pravednu alokaciju resursa i odgovornost prema građankama i građanima Kantona Sarajevo“, zaključio je ministar Kalamujić.