usporedba

Kanditova čokolada u BiH upola jeftinija nego u Hrvatskoj

Autor: Biznis.ba
Kanditova čokolada u BiH upola jeftinija nego u Hrvatskoj
Foto: Ilustracija

Visoke cijene u hrvatskim prodavnicama nisu nikakva novost, a čini se da rastu iz dana u dan. Tako je Večernji hr nedavno pisao o skoku cijene Kanditove čokolade s rižom od 300 grama, koja je u Hrvatskoj sa 6.29 eura narasla na 8.99 eura.


Nakon par dana iz Kandita su im naveli da je cijena čokolade ipak spuštena na 6.19 eura, a onda je uslijedio novi šok. Čitatelji iz Bosne i Hercegovine javili su im da ista čokolada u BiH košta upola manje nego kod nas.

U pitanju je ta Kandit čokolada s rižom od 300 grama, koja u njihovim trgovinama u Modrićima košta znatno manje, svega 5.85 konvertibilnih maraka, što je oko 2.99 eura. To znači da je cijena te čokolade u BiH gotovo upola niža nego u Hrvatskoj, piše Večernji
hr.

Za komentar na ovu situaciju kontaktirali su Kandit, koji im je objasnio zašto je razlika u cijeni tolika te naveo da postoji razlika u strukturi dvaju tržišta.

"Naime, proizvođač ne utječe na finalnu cijenu proizvoda na polici. U ovom slučaju riječ je o akcijskoj cijeni, a moramo naglasiti javnosti da ne možemo uspoređivati redovnu cijenu s kataloškom akcijskom cijenom", rekli su iz Kandita za Večernji.hr.

Podsjetimo, kako smo početkom ljeta pisali, cijena zrna kakaovca od početka godine je udvostručena, a to sada osjećaju i potrošači u Hrvatskoj. Iz Kraša su nam tada rekli da su "uslijed otežanih okolnosti primorani korigirati cijene proizvoda koji sadržavaju kakao". "Te korekcije su napravljene sukladno udjelu kakao dijelova u sadržaju pojedine kategorije proizvoda", naveli su iz uprave Kandita, prenosi SEEbiz.

"Usprkos internim potezima, cijena gotovog proizvoda neće moći ostati ista te ćemo se morati prilagoditi tržištu i novonastaloj situaciji, a intencijom osiguranja pristupačne cijene za našeg krajnjeg potrošača. Činimo sve što je u našoj moći da naši potrošači što manje osjete ove promjene i da mogu nastaviti uživati u našim proizvodima po pristupačnim cijenama i nakon jula, kad se mogu očekivati promjene u cijenama. Bojazni od nestašice čokolade nema i nadamo se da će se globalna situacija na berzama kakaovca uskoro stabilizirati", rekli su iz Kandita.