Potvrdio ministar

Kanton Sarajevo dobija aplikaciju za bolje upravljanje dugom

Autor: Biznis.ba
Kanton Sarajevo dobija aplikaciju za bolje upravljanje dugom
Foto: Vlada KS

Ministar finansija Kantona Sarajevo, dr. Afan Kalamujić održao je radni sastanak s direktorom Zavoda za informatiku i statistiku KS Dinom Šehovićem i zamjenikom direktora Emirom Bubalom.

Direktor Šehović je upoznao ministra sa svim aktivnostima i budućim planovima Zavoda, kao i izazovima s kojima se susreću. Ministar Kalamujić je iskazao razumijevanje, te se stavio na raspolaganje za podršku u radu Zavoda i istakao kako će Zavod za informatiku i statistiku biti važan partner Ministarstvu finansija u narednom period.

Na sastanku je razgovarano i o funkcionalnom registru obaveza koje vodi ovaj zavod, te je dogovoreno da se registar proširi dodatnim informacijama o svim potraživanjima koje KS ima. To će u budućnosti omogućiti kompletan uvid i transparentan pregled svih obaveza i potraživanja javnih institucija u KS što za rezultat ima bolje upravljanje istima.

Ministar Kalamujić je na sastanku inicirao i razvoj nove aplikacije za bolje upravljanje dugom koja će uključivati i registar za pregled svih parafiskalnih nameta KS.

"Ovakva aplikacija će biti prvi put kreirana u institucijama na nivou kantona u Bosni i Hercegovini, a značajna je sa aspekta praćenja finansijskih obaveza. Pružit će pregled svih dugovanja, rokova plaćanja i pomoći će u postavljanju i organizaciji prioriteta. S druge strane, registar obaveza s informacijama o potraživanjima Kantona Sarajevo pružit će jasniju finansijsku sliku što olakšava praćenje budžeta, smanjuje rizik od nepreciznosti, te doprinosi većoj transparentnosti i odgovornosti u upravljanju javnim sredstvima. Siguran sam da će ovakve inicijative pokazati našu namjeru da vodimo jasnu, fokusiranu i realnu finansijsku politiku Kantona Sarajevo, od koje će najviše koristi imati naši građanke i građani", rekao je ministar Kalamujić.

"Drago mi je što sam došao. Svi znamo gdje sam odrastao, gdje sam igrao, ali ja sam profesionalac i nadam se da ću svojim zalaganjem i trudom doprinijeti klubu. Željo je ogroman klub i nadam se da ćemo ispuniti naše ciljeve ove sezone", rekao je Radovac, te dodao:

"Do kraja prošle godine sam bio u Grčkoj, samo tri dana je bila pauza i u dosta dobroj sam fizičkoj spremi i naravno da sam privatno radio do sada. Danas ću se priključiti treninzima s ekipom i nadam se da ću biti u još boljoj fizičkoj spremi do početka sezone".