Rast kineskih poslova

Kina više ulaže u RS nego u FBiH

Autor: Biznis.ba
Kina više ulaže u RS nego u FBiH
Foto: Arhiv

Kineska ulaganja se svode mahom na kredite, koje kineske banke daju kineskim firmama, da bi gradile puteve i elektrane

Kinezi su do 2023. godine u BiH investirali više od 3 milijarde američkih dolara, prema podacima Agencije za promociju stranih investicija u BiH FIPA, koja se poziva na istraživanje “China Global Investment Tracker”.

Prema podacima Centralne banke BiH Kinezi ulažu više u RS, nego u Federaciju BiH.

Kineska ulaganja se svode mahom na kredite, koje kineske banke daju kineskim firmama, da bi gradile puteve i elektrane, a zajam će vraćati građani BiH.

– Od 2010. do 2022. BiH je uzela više od 2,44 milijarde dolara kredita od Kine za izgradnju autoputeva, hidroelektrana, ulaganja u plinofikaciju i proizvodnju uglja – navode iz FIPA, uz napomenu da se ulaganja i zajmovi dramatično povećavaju nakon 2019., piše srpskainfo.

Kako to izgleda u RS-u, svjedoče primjeri najavljene izgradnje dijela auto-puta Brčko – Bijeljina, koju bi trebalo da gradi konzorcij kineskih firmi, u “saradnji” sa Kineskom bankom za izgradnju, te ugovor o izgradnji Hidroelektrane Dabar, vrijedan 190 miliona dolara.
Hidroelektranu će graditi kineska kompanija “China Energy Gezhouba Group”, a kreditirat će je kineska državna banka Eksim.

Nekoliko velikih kineskih firmi otvorilo je u posljednjih nekoliko godina svoje filijale u RS, a uglavnom se radi o državnim kompanijama koje se bave izgradnjom auto-puteva ili elektrana.

Kompanija Shandong gradi auto-put Banjaluka – Prijedor. Posao je vrijedan oko 300 miliona eura, a ugovor Shandonga i Vlade RS godinama se skriva od javnosti.

Kineska državna kompanija za izgradnju puteva i pruga, Shandong odavno je prisutna u Srbiji, a 2018. u Banjaluci otvara kćerku firmu SDHS-CSI BH d. o. o. Iste godine potpisuje Vladom RS ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor.

Taj je ugovor objavljen tek nedavno, nakon nekoliko presuda Okružnog suda u Banjaluci. Ali ugovor je objavljen bez ključnog dijela: onog koji se odnosi na “finansijski model”, odnosno utrošak novca.

Ista kompanija je nedavno iskazala interes za izgradnju brze ceste Sokolac – Bijeljina, a kako je rekla direktorka Mingha Vang, “postoje i dugoročni planovi za rekonstrukciju željezničkih pruga u RS”.

Da su ti planovi realni, svjedoči i to što Vlada RS već uveliko pregovara s “Kineskom željezničkom inženjerskom korporacijom”, iz koje je zvanično najavljeno da će svoje evropsko predstavništvo iz Varšave preseliti u Banjaluku, jer “RS ima velike potencijale”.

Kineska korporacija za puteve i mostove CRBC, potpisala je nedavno s Vladom RS Memorandum o izgradnji 15 kilometara magistrale Foča – Šćepan Polje. Projekat, prema izjavi predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića, vrijedi oko 100 miliona eura.

Detalji, naravno, nisu poznati, a ako je suditi prema ranijim “kineskim projektima”, neće ni biti otkriveni, piše Impuls portal.

Koliko su tačno vrijedni poslovi kineskih firmi i banaka u Republici Srpskoj javnost ne zna. Vlast RS te podatke krije, pozivajući se na “komercijalne interese kineskih partnera”, iako se najčešće radi o milionskim iznosima sredstava budžeta RS ili javnih preduzeća u Srpskoj.

Prema podacima FIPA, Kinezi su ugovorili izgradnju autoputeva Banjaluka – Mliništa, Brčko – Bijeljina i Prijedor Banjaluka. Kinezi će graditi i “HE Dabar”, te 3 hidroelektrane na rijeci Bistrici, kao i fabriku gipsanih ploča u Ugljeviku, a zainteresovani su i za izgradnju cementare i fabrike boja u Novom Gradu, te za bijeljinsku Šećeranu i za izgradnju eko zone na Vlašiću.

Mnogi od ovih poslova idu “na ruku” Kinezima. Često su u pitanju krediti, koje daju kineske banke, ili koncesije u kojima su kineski koncesionari u povlašćenom položaju, a ponekad su u pitanju i neki drugi “detalji ugovora”, koji pred partnere u RS stavljaju neobične zahtjeve.