BiH

Kineska korporacija predstavila svoje potencijale tokom posjete TK-u

Autor: Biznis.ba
Kineska korporacija predstavila svoje potencijale tokom posjete TK-u

Kineska državna građevinska korporacija (China State Construction Engineering Corporation - CSCEC) danas je, u okviru šire posjete Bosni i Hercegovini, premijeru Tuzlanskog kantona Jakubu Suljkanoviću i delegaciji Vlade TK-a prezentirala poslovni profil ove korporacije i potencijale kojima raspolažu.

Riječ je o najvećoj investicijsko-građevinskoj korporaciji iz Kine koja projekte realizira širom svijeta, te su danas izrazili želju i mogućnost za realizaciju građevinskih projekata i u BiH. Prije svega to se odnosi na građevinske projekta u oblasti cestogradnje, mostogradnje, tunela, visokogradnje, izgradnje brana i drugih infrastrukturnih projekata.

- CSCEC je najveće konstrukcijski i investicijsko preduzeće u svijetu sa godišnjim prometom koji dostiže 158 milijardi američkih dolara, a nova vrijednost ugovora u 2017. godini iznosi 368 milijardi dolara, što je CSCEC rangiralo na 23 mjesto prema "Fortune Global 500“[1]" - kazao je zamjenik predsjednika za prekomorske operacije Tang Hao.

Suljkanović i ministri u Vladi TK-a su zahvalili gostima na iskazanom interesu i dolasku u BiH i TK-a, te im prezentirali potencijale i projekte kojima taj kanton raspolaže, a koji se mogu ponuditi stranim investitorima. Neki od njih su projekti koje je Vlada usvojila prije nekoliko dana, a koji će biti sastavni dio kataloga projekata za javno privatna partnerstva.

- Vlada je danas izrazila spremnost za dalju saradnju sa ovom korporacijom. Kao atraktivne projekte prezentirali smo širenje i rekonstrukciju Međunarodnog aerodroma Tuzla, posebno u pogledu kargo saobraćaja, mogućnosti cestogradnje, te tri projekta iz oblasti zdravstva koja su kandidirana po modelu javno-privatnog partnerstva - rekao je Suljkanović.

Kinesku delegaciju činili su potpredsjednik Korporacije za prekomorske operacije Tang Hao, generalni menadžer u odjeljenju za marketing prekomorskih operacija Peng Shihong, generalni menadžer u tehničkom odjeljenju za prekomorske operacije Lou Yusai, zamjenik generalnog menadžera za za marketing prekomorskih operacija Qin Guomin, direktor pakistanskog predstavništva Javed Sadiq, pomoćnik potpredsjednika Liu Yanrning, tehnički savjetnik Usman Riaz i savjetnik za bosanskohercegovačko tržište Almir Redžić.

U ime Vlade osim premijera Suljkanovića, današnjoj prezentaciji su prisustvovali ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić, ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović, pomoćnica ministra privrede Erna Sulejmanović, direktor Direkcije regionalnih cesta TK Agan Delibajrić, te poslanik u Skupštini TK-a Izet Jajčević, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK-a.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=f9M8KKcra9k[/embed]

Biznis.ba / FENA