BiH

Kinezi žele ulagati u tuzlanski aerodrom: Savremeni cargo centar, farme i halal klaonice

Autor: Biznis.ba
Kinezi žele ulagati u tuzlanski aerodrom: Savremeni cargo centar, farme i halal klaonice

Kineska investicija bi trebala biti usmjerena u izgradnju savremenog cargo centra, ali i nekoliko farmi, te halal klaonice u blizini aerodroma.

O svemu ovome razgovarano je na današnjem sastanku predstavnika kineske korporacije, Vlade Tuzlanskog kantona i Međunarodnog aerodroma Tuzla tokom kojeg su predstavljeni kapaciteti aerodroma, dosadašnji uspjesi, ali i planovi za budući period, među kojima su završetak radova na proširenju putničkog terminala, izgradnja atrija te povećanje broja putnika.

"Zainteresirani smo za tržište Bosne i Hercegovine u smislu izgradnje i investicija. Vrlo smo zainteresirani za projekte u Tuzlanskom kantonu, a specifičan je projekt aerodroma. Ovdje je riječ o daljem razvoju aerodroma, cargo centru, ali i većem broju avionskih linija. Cilj nam je da povežemo ovaj grad s drugim destinacijama u svijetu, ali i drugim aviokompanijama u Srednjem istoku, Aziji...", rekao je predstavnik Kineske državne građevinske korporacije Zuo Bin.

Tokom današnjeg susreta istaknuto je da je CSEC jedna od najvećih svjetskih investicijskih korporacija, a prezentiran je i projekt aerodroma koji se odnosi na izvoz halal svježeg mesa na područje Turske.

"Oni su pokazali zainteresiranost što se tiče izgradnje farme i halal klaonice u okolini tuzlanskog aerodroma, a mi bismo na kraju to meso izvozili u bilo koji dio Evrope, ali i Bliskog istoka. Ovo bi se pokrenulo u cilju iskorištenja kapaciteta aerodroma. Svježe zaklano bh. meso bi se moglo konzumirati u roku od pet do šest sati u bilo kojem području Bliskog istoka. Sve ovo je razvojna komponenta Tuzlanskog kantona", rekao je direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović.

U kineskom planu je navedeno i moguće uspostavljanje aviolinije Tuzla – Kina.

"Zbog sve veće ekspanzije na tuzlanskom aerodromu moramo napraviti još bolje uslove za opremanje i dopremanje putnika. Kada je riječ o građevinskim radovima, s kineskim predstavnicima je dogovoreno da se u narednom periodu uđe u još intenzivnije razgovore. U sve ovo će biti uključene Vlada FBiH, Vlada TK i Kantonalna skupština", rekao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić.

Tuzlanski aerodrom je u toku prošle godine opslužio 535.000 putnika, a ove godine se očekuje povećanje na 670.000 osoba.

Od početka godine do danas usluge ove međunarodne zračne luke koristilo je 372.000 osoba, a samo u julu zabilježeno je njih 54.000.

"Nadamo se da će godišnji plan biti premašen za 15 do 20 posto, a u razgovorima smo s našom strateškom aviokompanijom Wizz Air vezano za povećanje broja operacija i uvođenje još jednog aviona", naveo je Karasalihović.

U toku su radovi na proširenju i rekonstrukciji putničkog terminala koji bi do kraja septembra trebao biti u cijelosti završen.

"Zbog opsluživanja putnika morali smo stopirati određene vrste radova kako ne bismo ugrozili sigurnost putnika. U ovom trenutku kasnimo pet mjeseci, a od jedne industrijske hale smo došli do toga da pravimo moderan putnički terminal koji će moći opslužiti 700.000 putnika na nivou godine", rekao je Karasalihović.

Nakon ovog projekta uslijedit će i izgradnja atrija koji Međunarodni aerodrom Tuzla dosad nije imao.

Biznis.ba / Klix.ba