BiH

Klarić: Zakonom o zaštiti pčela nećemo zaštititi samo pčele i pčelare, već i okoliš u cijelosti

Autor: Biznis.ba
Klarić: Zakonom o zaštiti pčela nećemo zaštititi samo pčele i pčelare, već i okoliš u cijelosti

Sanela Klarić, delegatkinja Naše stranke u Domu naroda FBiH, predala je danas u parlamentarnu proceduru Zakon o pčelarstvu.

Potreba za izradom ovog Zakona ukazala se zbog manjkavosti postojeće legislative o uređenju pčelarstva. Klarić objašnjava šta Zakon o pčelarstvu donosi:

„Važnost zakona je u tome što precizno definiše pčelarstvo, obuhvatajući aspekte poput držanja, uzgoja, proizvodnje, prometa pčela i pčelinjih proizvoda. Zakon stavlja naglasak na zaštitu autohtone rase, sive pčele, što pridonosi očuvanju bioloških karakteristika te vrste, i zakonsku obavezu uzgajanja i prometovanja samo s ovom vrstom pčele. Zatim, postavljaju se jasni uslovi za obavljanje pčelarske djelatnosti, uključujući potrebu za obukom i mentorstvom od strane registrovanih pčelara i  udruženja što direktno utiče na  razvoj ove djelatnosti. Također, određuju se uslovi za postavljanje pčelinjaka, kako stacionarnih tako i selećih, čime se štite interesi okoline i drugih pčelara.  Zakon propisuje i obaveznu registraciju pčelara i pčelinjaka u Registar, što olakšava praćenje i upravljanje pčelarskom djelatnošću te posljedično utiče na razvoj pčelarstva. A tu je i niz drugih ne manje važnih odredbi.“

Klarić kaže da uređenje ove oblasti ne doprinosi samo zaštiti pčelara i pčela, nego i cjelokupnog okoliša: „Pčele su ključni oprašivači biljaka, omogućuju im proizvodnju sjemenki i plodova, što čini više od jedne trećine hrane u svijetu koju konzumiramo. Više od 85% biljaka ovisi o pčelama zbog oprašivanja, dok mnoge vrste ptica i sisavaca ovise o plodovima biljaka koje su oprašene pomoću pčela.“

Tekst zakona, pored Klarić, radili su priznati stručnjaci iz oblasti pčelarstva: pčelari iz BiH i Slovenije, profesori s Poljoprivrednog i Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, pravnici, ekonomisti i drugi.

Biznis.ba