BiH

'Klas' donirao 'Merhametu' 10 tona brašna

Autor: Biznis.ba
'Klas' donirao 'Merhametu' 10 tona brašna

Sarajevska kompanija „Klas“ donirala je 10 tona brašna HO „Merhamet“ MDD. Odlukom predsjednika ove humanitarne organizacije Kenana Vrbanjca, brašno je preusmjereno „Merhametovoj“ pekari u Tuzli, koja, zajedno sa Narodnom kuhinjom „Imaret“ djeluje u okviru Regionalnog odbora „Merhameta“ Tuzla.

„Merhametova“ pekara u Tuzli je počela s radom nedavno i prva je pekara ove humanitarne organizacije u BiH. U njoj se proizvodi hljeb za 2.400 socijalno ugroženih građana na području Tuzlanskog kantona za koje obroke svakodnevno priprema „Merhametova“ Narodna kuhinja „Imaret“ – saopćeno je iz HO „Merhamet“ MDD.

Direktorica Regionalnog odbora „Merhameta“ Tuzla Mensura Husanović naglasila je da je donacija od 10 tona brašna od kompanije „Klas“ veoma dragocjena i stigla je u pravo vrijeme, uoči samog mjeseca ramazana.

- Tokom ramazana, u našoj pekari ćemo svakodnevno proizvoditi hljeb za 2.400 korisnika, kao i ramazanske lepine za sve postače. Zbog epidemiološke situacije, iftare koje ćemo pripremati u našoj kuhinji „Imaret“ dostavljat ćemo na kućne adrese korisnika u Tuzlanskom kantonu, kao i povratničkim porodicama u Podrinju - kazala je Husanović.

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Kenan Vrbanjac zahvalio je kompaniji „Klas“ na vrijednoj donaciji.

- Značajna je podrška društveno odgovornih kompanija u BiH, kao što je „Klas“, jer njihova pomoć umnogome pomaže „Merhametu“ i njegovim javnim kuhinjama da kvalitetno odgovore svojoj misiji koja podrazumijeva pomoć i brigu o socijalno ugroženim kategorijama u Bosni i Hercegovini – naglasio je Vrbanjac.

Podsjetio je da „Merhamet“, u svojih 40 kuhinja i njihovih punktova širom Bosne i Hercegovine, svakodnevno hrani 8.000 svojih korisnika i njihovih porodica koje su u stanju socijalne potrebe.

- Pandemija virusa korona je ostavila duboke posljedice po naše društvo. 'Merhamet' svakodnevno dobija molbe brojnih građana da im se pomogne, jer su se našli u teškoj situaciji zbog gubitka posla i drugih razloga. Stoga nam je dragocjena svaka podrška kako bismo s pružanjem nophodne pomoći obuhvatili što više takvih građana - kazao je Vrbanjac i pozvao donatore u BiH i dijaspori da podrže „Merhametove“ ramazanske aktivnosti – navodi se u saopćenju.

Biznis.ba / FENA