BiH

Klijenti UniCredit banke Banja Luka zasadili 7.500 stabala

Autor: Biznis.ba
Klijenti UniCredit banke Banja Luka zasadili 7.500 stabala

Uspješna akcija Mastercardove koalicije „Neprocjenjiva planeta“.

Ulaganje u očuvanje i obnovu prirodnih resursa ključno je za borbu protiv klimatskih promjena, a svako od nas jednostavnim, svakodnevnim, aktivnostima može doprinijeti zdravijoj i zelenijoj budućnosti. Sa ovim ciljem nastala je koalicija „Neprocjenjiva planeta“ (Priceless Planet Coallition), okupljajući potrošače, finansijske institucije, trgovce i gradove oko jednog zajedničkog cilja – sadnje 100 miliona stabala u ugroženim područjima širom svijeta, u periodu od pet godina.

Koalicija, koju je pokrenula kompanija Mastercard, trenutno uključuje više od 100 partnera na globalnom nivou, a UniCredit Bank Banja Luka je prva članica ove koalicije u Bosni i Hercegovini i prva banka članica UniCredit Grupe koja se pridružila ovoj koaliciji. Sa željom da pozitivno utiče na obnovu šumskog fonda globalno, Banka je, zajedno sa svojim klijentima, uspješno sprovela kampanju koja je rezultirala donacijom sredstava za sadnju ukupno 7.500 novih stabala.

„U akciji koja je trajala od 21. aprila do 30. septembra 2022. godine, svaka transakcija UniCredit m-karticom, odnosno UniCredit mobilnom aplikacijom, u okviru koje je digitalizovana Mastercard kartica (m-wallet), značila je donaciju i sadnju jednog novog stabla, uz podizanje svijesti o važnosti ličnog doprinosa očuvanju jedine i neprocjenjive planete koju imamo“, izjavila je Jelena Vasiljević, direktorica Alternativnih kanala UniCredit Bank a.d. Banja Luka.

Danas, više nego ranije, kompanije su fokusirane na rješavanje problema sa kojima se suočava šira zajednica, s ciljem doprinosa zajedničkom prosperitetu. U srži poslovnih odluka je promišljanje kako će se odluke koje se donose danas odraziti sutra, ne samo na buduće poslovanje, nego i na društvo u cjelini i planetu koja je u ogromnim razmjerima ugrožena klimatskim promjenama.

Zajedničkim snagama UniCredit banka Banja Luka i Mastercard željeli su ukazati na povećanu potrebu za zajedničkim angažovanjem svih ključnih aktera, kako bi se smanjila emisija štetnih gasova i uticalo na pozitivne promjene, s ciljem očuvanja životne sredine i biodiverziteta. Ova inicijativa je samo dio aktivnosti koje Banka sprovodi u okviru svoje strategije ESG poslovanja, preduzimajući napore kako bi brigom o životnoj sredini uspostavila temelje za bolju budućnosti novih generacija.

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, zaposleni Banke čistili su obale rijeke Vrbas, čime je dodatno stavljen fokus na važnost očuvanja životne sredine, sa polaznom tačkom u okviru mikrolokacije, a sa ciljem globalnih razmjera.

Obnavljanjem pravih stabala na pravim mjestima – koalicija Neprocjenjiva planeta fokusirana je na to da maksimizira uticaj svakog od nas pojedinačno, kroz čvrsto utemeljenje u najboljoj naučnoj praksi, zajedno sa stručnjacima za klimatske nauke i obnovu šuma iz internacionalnih instituta Conservation International (CI) i World Resources Institute (WRI).

Biznis.ba